Принтирай Поръчай

Атонските манастири

 

 

Величествени, далечни, но и близки, сякаш времето е спряло, сякаш на земята си само ти, искаш да ги докоснеш, но само затаяваш дъх и слушаш историите за тяхното епично минало! Света гора разположена на атонския полуодтров на гръцка територия. Светинята на правослвното християнство днес наброява 20 действащи манастира, забранени за посещение от жени. А защо ли?

 

 23.08-25.08.2019; 27.09-29.09.2019;

 

 

3 дни / 2 нощувки

1 ДЕН:

06:00ч. Отпътуване от Бургас. Почивки по пътя и преминаване през ГКПП Капитан Петко Войвода, Свиленград-Орменио. Настаняване в хотела в Кавала и по желание и с допълнителна заявка екскурзия до пещерата Алистрати с местен екскурзовод на български език, една от най-големите, най-красивите и впечатляващи пещери в Гърция и в Европа със своите сталактити и сталагмити в най-разнообразни форми, цветове и размери, достигащи 35 м височина. В пещерата се върви по асфалтова пътека, без изкачване, а постоянната температура е от порядъка на 17-20 C целогодишно, което я прави изключително лесно достъпна. По пътя спирка за фотопауза на древното селище Филипи – античен град, основан от Филип Македонски, известен с това, че там през 42 год. пр. Хр. в битка Октавиан Август и Марк Антоний побеждават убийците на Гай Юлий Цезар - Брут и Касий. Това е и мястото, където е създадена първата в Европа християнска община и църква от Апостол Павел в 49 год. и е покръстена първата християнка в Европа - Лидия на реката Зигактис, наречена "европейския Йордан". Минава се и покрай останките от древния път Вия Егнатия, затвора на Св. Павел, древния римски град с агора, жилищни квартали и амфитеатър, на който ежегодно се провежда едноименен театрален фестивал на античната драма. Настаняване в хотел 3* разположен на главната крайбрежна улица, с красива гледка към залива. Свободно време в Кавала за вечеря. Възможност за посещение на близка таверна с традиционна кухня и жива музика (срещу допълнително заплащане). Нощувка. 

 

2 ДЕН:

Закуска. По желание и с предварителна заявка екскурзия до Атон и круиз. Отпътуване за полуостров Халкидики, и селището Урануполи ( Небесен град ) ранния следобед. Круиз с корабче около Атонските манастири – най- святото място в Гърция. Там е разположена единствената православна монашеска република. Достъпът до Атонските манастири е забранен за жени, а за мъжете е необходимо специално разрешително. Той е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира. Духовно е подчинена директно на Цариградската патриаршия в Истанбул. От корабчето се разглеждат 8 манастира с беседа на български език /продължителност около 3 часа/. Свободно време за покупка на сувенири в живописното селище Урануполис. Връщане в хотела. Свободно време и нощувка.

         

3 ДЕН:

Закуска. По желание: Пешеходна туристическа обиколка из романтичните улички на Стария град на Кавала, основан от колонисти от остров Тасос през VI в.пр.Хр. През времето градът се е разраствал и в момента е най-голямото и най-красивото пристанище в тази област на Егейско море. Могат да се видят църквата “Успение Богородично”,  пристанището,  Паметника и къщата-музей на Мохамед Али паша, благодетел на града , Аквадукта „Камарес”, построен от Сюлейман Великолепни, сградата „Имарет”, Крепостната стена на стария град и магазинчетата за сувенири.  По желание посещение на Кулата на крепостта, за да се насладите на 360 градусова гледката към заливите и забележителностите на града. Свободно време в Кавала и в ранния следобед отпътуване обратно за България. По пътя минаваме през селцето Порто Лагос, известно с живописния си залив и красиви плажове. В лагуната на езерото "Вистонида" е манастирът "Св. Никола", свързан с брега чрез дълъг пешеходен дървен мост. Манастирът е подчинен на Ватопедската обител на Атон, а според легендата е основан от император Аркадий. Пристигане вечерта в Бургас.

 

Редовна цена на турист без отстъпка

Тръгване от

 двойна или тройна стая

 единична стая

дете до 12г.с  2 родители

дете до 12г.  с 1 родител

ориентировъчен час на отпътуване

място на отпътуване

трансфер при мин. 4 човека

Бургас

        199,00 лв.

        229,00 лв.

        179,10 лв.

        189,05 лв.

06:00ч

Спирката на краставицата

 

Стара Загора

        234,00 лв.

        264,00 лв.

        210,60 лв.

        222,30 лв.

4:00ч

LUKOIL на птицекомбината

включен в цената

Сливен и Ямбол

        219,00 лв.

        249,00 лв.

        197,10 лв.

        208,05 лв.

5:30ч

Сливен от бенз. OMV АМ "Тракия"                        Ямбол от бенз.OMAX

включен в цената

Карнобат и Айтос

        209,00 лв.

        239,00 лв.

        188,10 лв.

        198,55 лв.

5:00- Карнобат        5:30 - Айтос

Карнобат-бенз. LUKOIL        Айтос от кръговото

включен в цената

Поморие и Несебър

        209,00 лв.

        239,00 лв.

        188,10 лв.

        198,55 лв.

5:30ч - Поморие        5:00ч - Несебър

Поморие от хотел "Феста Поморие" Несебър от OMV

включен в цената

Варна и Шумен

        234,00 лв.

        264,00 лв.

        210,60 лв.

        222,30 лв.

3:30ч

Варна - бенз. OMV на автогарата             Шумен -бенз. OMV

включен в цената

 

 

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран микробус/автобус  3*/4*
 • 2 нощувка със закуска в х-л 3* в Кавала;
 • Посещение на езерото Вистонида – Порто Лагос
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута
 • Медицинска застраховка“ Помощ в чужбина“ на стойност 10000 евро.
 • Пътни и гранични такси.

 

Цената НЕ включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси на посещаваните обекти;
 • Посещение на пещерата „Алистрати”,древното селище Филипи – 10 евро вкл. транспорт и екскурзоводско обслужване
 • Посещение на полуостров Халкидики и градчето Урануполи – 20 евро вкл. транспорт и обиколка с кораб около атонския палуостров
 • Пешеходна туристическа обиколка на стария град в Кавала- екскурзоводко обслужване
 • Доплащане за гръцка бузуки-таверна: 20 €; 
 • Доплащане за единична стая – 30 лв.на ден  
 •  

Ориентировъчни входни такси:

в  Кавала: Византийска крепост – 2.5 €; в Драма: пещерата Алистрати  – 5 €;

 

Настаняването в автобуса е по ред на записване.

 

Необходими документи:  При пътуване до държави от ЕС, Сърбия, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Швейцария, Швеция, Финландия, Норвегия и Исландия се пътува с валидна лична карта. За всички останали държави се пътува със задграничен паспорт, валиден най-малко 6 месеца след датата на завръщане. За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите /оригинал и копие/; За деца до 18 г., при разминаване на фамилиите на детето и родителите е необходим акт за раждане /оригинал и  копие/.

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;

Доплащането се извършва до 10 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 35 пълноплащащи туриста;

В Турция се плаща в евро – 1евро = 1.95583 лева

Часово време: България: 12.00 ч. – Гърция: 12.00 ч.

Няма визови и санитарни изисквания; забранено е пушенето на обществени места;

 

Такса отказ от тур.пътуване:

 • ако потребителя се откаже до 30 дни преди датата на отпътуване, той не дължи такса прекратяване (ако това не противоречи на анулационните условия при закупени самолетни билети);
 • ако потребителя се откаже от 29 до 15 дни преди датата на отпътуване, той дължи такса отказ от пътуване в размер на 30% от цената на организираното пътуване в лева;
 • ако потребителя се откаже от 14 до 8 дни преди датата на отпътуване, той дължи такса отказ от пътуване в размер на 70% от цената на организираното пътуване в лева;
 • ако отказът на потребителя е  под 7 дни преди датата на отпътуване, той дължи таксаа отказ от пътуване в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.

 

Забележки:

* Допълнителните екскурзии и мероприятия заявени  и заплатени в офиса на туроператора или негов представител се ползват с отстъпка 10%.

*Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

*Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна.

*Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата. 

*В случай на медицинско заболяване или хоспитализиране на туриста, представителя на туроператора може да съдейства на пострадалия, доколкото му позволява програмата без да ощетява останалите туристи или да нарушава целостта на пътуването.

*Туроператорът не е страна по застрахователното събите и не носи отговорност, ако поради неспазване на общите условия на застрахователя, на туриста му бъде отказана помощ в чужбина или изплащане на направените разходи.

*Туроператорът не дължи обезщетение и не възстановява суми на турист прекратил пътуването си поради медицински проблем или по собствено желание.

* Туроператорът не възстановява сумата от туристическото пътуване поради закъсненине от страна на пътуващите.

*Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които по някакви причини им е отказан достъпа до страните включени в програмата, поради забрана за напускане на страната, невалидни или липсващи документи или други независещи от него причини.

*Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Застраховката се сключва в срок до 5 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по–малко от 10 дни.

Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация.

 

Препоръка: Програмата не е препоръчителна за лица с ограничена подвижност!


 

 


Поръчай
 • САФРАНБОЛУ – каньона ТОКАТЛЪ – АМАСИЯ – САМСУН – ТРАБЗОН – манастира СУМЕЛА – СИВАС – ХАТУША – АНКА
 • 7 дни / 6 нощувки
 • 25.08; 14.10
 • 728 лв.
„ПОНТИЙСКА ТУРЦИЯ”: ЕКСКУРЗИЯ ДО САФРАНБОЛУ - АМАСИЯ - САМСУН - ТРАБЗОН ОТ БУРГАС!
728 лв.
 • Добрич-Варна-Бургас-Александруполи- о.Тасос- Кавала- Порто Лагос- Бургас-Варна-Добрич
 • 5 нощувки със закуски и вечери
 • 01-06.10.2019
 • 525 лв.
ПОЧИВКА ПРЕЗ ОКТОМВРИ НА О. ТАСОС С ТРЪГВАНЕ ОТ ВАРНА И БУРГАС!
525 лв.
 • Дубай и ОАЕ
 • 150 $
Визови услуги за граждани, чиито държави са във визов режим с Дубай и ОАЕ
150 $