Принтирай Поръчай

1 ДЕН: България – мост Явуз Селим Султан - мост Осман Гази – Ескишехир
04:00 Тръгване от Добрич; 05:00 Тръгване от Варна; 07:30 Бургас
Пресичане на Босфора към Азия по най-новия висящ мост Явуз Селим Султан. Наречен е на името на султан Селим I. Широчината на моста е 59 м, а общата дължина 1875 м, от които основният отсек е дълъг 1408 м. Третият мост над Босфора е най-дългият комбиниран мост в света (автомагистрала и железен път), като се нарежда на 8-мо място по дължина сред висящите мостове на планетата.
Продължаване през Азиатски Истанбул. Пресичане на Мраморно море по моста „Осман Гази“. Мостът е построен над Измитския залив и с дължината си от 2682 м е 4-ти по дължина висящ мост в света.
Пристигане в Ескишехир вечерта. Известен като „Турската Венеция“, градът е една от най-посещаваните туристически дестинации в Турция. Ескишехир представя своята богата история под формата на реставрирани цветни къщички в старата част, забавни скулптури, типични сувенири и лули от специален местен минерал и традиционни сладкиши. Едновременно с това, Ескишехир се слави като градът на университетите, парковете и изкуствено прокопаните канали на река Порсук, където можете да се повозите на гондола.
Настаняване в хотела. Вечеря (без включени напитки).
Възможност за разходка покрай река Порсук, където вечерта мостовете над каналите греят в различни цветове.
Нощувка.


 
2 ДЕН: Ескишехир – Коня – ритуал СЕМА
Закуска в хотела. Освобождаване на стаите.
Туристическа програма в Ескишехир: Автобусна обиколка на града.
Посещение на етнографския комплекс „Одунпазаръ“. Името на този архитектурен музей на открито идва от недалечното минало, когато селяни продавали дървата, които докарвали от планината, на площада. Затова този район се нарича „Одунпазаръ“, което означава „Дървен базар“. Районът е един от редките места, оцелели до наши дни със своите османски структури и дървени къщи. Уникалната историческа атмосфера на Odunpazarı е създала мост между миналото и настоящето. Уличките са пълни с малки кафенета и ресторантчета, където може да се опита турско кафе и един от специалитетите за Ескишехир - „чибьорек“.
Посещение на комплекса и джамията Куршунлу – една от най-старите запазени джамии от османския период от 16-ти век. Построена е през 1517 г. от Мустафа паша, един от везирите на Османската империя. Комплексът се състои от джамия, фонтан, медресе (училище), малък приют, харем, кухня, гробницата на шейхове Мевлевии и два кервансарая. Тъй като куполът на джамията е покрит с олово, тя е наречена „Kurşunlu“ (което означава „с олово“) джамия. В кервансарая, който се намира в комплекса, има работилница за изработка на стъкло и Център за стъкларски изкуства. В частта на медресето се намира първият в света музей на т.нар. „люлеташъ“ – минерала сепиолит, известен също на английски с немското име meerschaum. Това е мек бял глинен минерал, често използван за направата на лули за тютюн, откъдето идва и турското му наименование. Известен е още като бялото злато на Ескишехир. В цял свят има едва няколко находища за неговия добив, едно от които е именно тук. Наричан е и морска пяна поради леснотата, с което се обработва. В миналото целият квартал се е издържал от направата на различни предмети от него – табли, лули, шах. Ще можете да закупите уникални сувенири от този минерал, изработвани от местните майстори.
            Цена: включено в пакетната цена.
Свободно време за разходка и посещение на Музея на восъчните фигури (допълнителна такса, 25 лири).
Продължаване за Коня - града на Танцуващите дервиши-суфи. Наричат ги „Мистиците на Исляма”. Безспорно най-известен дервиш е Мевляна Джелаледин Руми - един от най-тачените суфи–мистици и най-четените суфи–поети в света. Орденът на Мевляна изповядва една от най-либералните форми на исляма, базирана на неоплатонизма, а идеите му са повлияли на най-големите интелектуалци: от Шекспир до Андерсен. 2008-а година е посветена на паметта и мъдростта му под егидата на ЮНЕСКО.
Настаняване в хотела. Вечеря.
20:00 Посещение на автентичния ритуал на танцуващите дервиши „СЕМА” в Центъра на дервишите-мевлевии в Коня (продължителност на ритуала ок. 1,30 ч).
Възможна е промяна в часа на церемонията. В този случай програмата се променя според новия час.3 ДЕН: Коня - Кервансарай Султан Хан – Кападокия (Аксарай)
Закуска в хотела. Освобождаване на стаите.
Туристическа програма в Коня:
Посещение на джамията на най-великия селджукски султан Алладин и медресето Каратай, считано за един от големите университети в средновековна Анатолия.
Посещение на мавзолея на Мевляна и музея на Ордена на дервишите.
Свободно време за обяд и разходка в центъра на града.
Отпътуване за гр. Аксарай..
По пътя кратка почивка и посещение на средновековния кервансарай „Султан хан“ - един от най-красивите и най-големите спирки на керваните по Пътя на коприната в Анадола.
Пристигане в Аксарай. Настаняване в хотела. Вечеря.
Свободно време за вечерна разходка в историческия център на града.


 
4 ДЕН: Кападокия – скален манастир Селиме – долина Ъхлара - подземен град Каймаклъ - Долината на гълъбите
Закуска в хотела. Освобождаване на стаите. Отпътуване.
Посещение на скалния манастир Селиме – най-големият скален манастир в Кападокия.
Продължаване за долината Ъхлара – родното място на Св. Георги Победоносец. Ъхлара представлява дълбок каньон, където между 4 и 13-ти век са вкопани в скалите над 100 църкви. Кратка спирка за панорамни снимки.
Посещение на подземния град Каймаклъ – един от най-добре запазените и пригодени за посещения градове в Кападокия (подземните градове в Кападокия са над 30). Там изцяло под земята са прокопани десетки километри галерии, построени още преди 4000 години от хетите, стигащи понякога до 20 етажа надолу в земните недра. Те са служели за всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения. Според някои историци, в кападокийските скални обители и подземни градове са живели до 80 хиляди жители.
Пристигане в Кападокия (под егидата на ЮНЕСКО). Кападокия изниква изведнъж пред погледа – като че ли от нищото се появяват фантастичните конусовидни кули, скални комини от мека туфа, резултат на бурна вулканична дейност преди милиони години. Векове наред местните обитатели са дооформяли изваяното от природата и са го превръщали в жилища, манастири и църкви. Тук около 5 век са основани първите християнски скални манастири, тук Апостол Павел води първите християни, това е родното място на Св. Георги и Св. Василий Велики.
Посещение на Долината на гълъбите


Поръчай
 • Атина, Вергина, Гърция, Едеса, Кавала, Каламбака, Катерини Паралия, Метеора, Патра, Пирея, Солун
 • 8 дни / 7 нощувки
 • 30.03 и 12.10.24
 • 880 лв при резервация преди 29 февруари 24г.
Екскурзия Континентална Гърция
880 лв при резервация преди 29 февруари 24г.
 • Варна- Бургас - Истанбул – Бургас- Варна
 • 4 дни/ 3 нощувки
 • всеки четвъртък
 • от 305 лв.
Четиридневна екскурзия Истанбул - дневен преход
от 305 лв.
 • София-Истанбул-Дубай
 • 8 нощувки /10 дни
 • 06 – 15 декември 24
 • от 2 990 лева
АРАБСКИ КРУИЗ – ОАЕ, КАТАР И БАХРЕЙН
от 2 990 лева