Принтирай Поръчай

ЕКСКУРЗИЯ ДО САФРАНБОЛУ - АМАСИЯ - САМСУН - ТРАБЗОН - СИВАС - АНКАРА

„ПОНТИЙСКА ТУРЦИЯ”:
САФРАНБОЛУ – каньона ТОКАТЛЪ – АМАСИЯ – САМСУН – ТРАБЗОН – манастира СУМЕЛА – СИВАС – ХАТУША – АНКАРА

7 дни / 6 нощувки
с тръгване от Варна и Бургас

1-ви ден:

 

Отпътуване в 02.30 ч. от Варна, ул. "Антим I''; в 05.00 ч. от Бургас, ул. „Булаир” 10 (срещу х.„Булаир”). Преминаване на границата ГКПП Малко Търново-Дерекьой през Истанбул за Сафранболу. Почивки по пътя. Вечерта пристигане и настаняване в хотел 3* в района на Сафранболу/Карабюк. Вечеря. Нощувка.

 

2-ри ден:

 

Закуска. Освобождаване на хотела. Свободно време или по желание и срещу доплащане пешеходна обиколка из калдъръмените улички на Сафранболу – производител на най-качествения шафран в света, използван като кулинарна подправка и оцветител, за лечебни нужди и като багрило в килимарството. Днес в града има над 2000 традиционни турски къщи като 800 от тях са под закрилата на закона. Най-впечатляващи са: хана Джинджи от XVII в., хамама, конака, джамията „Мехмет паша” със слънчевия часовник,  часовниковата кула от ХVІІІ в., къщата на каймакамите, множество работилници. Отпътуване и фото-пауза на стъклената тераса – уникална атракция с 11 м дължина, 80 м височина, откриваща впечатляваща панорама към каньона Токатлъ и дългия 116 метра римски аквадукт. Отпътуване за Амасия – „градът на принцовете“ в продължение на 183 години. Почивка по пътя. Вечерта пристигане и настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.

 

3-ти ден:

 

Закуска. Освобождаване на хотела. Свободно време или по желание и срещу доплащане пешеходна обиколка на Амасия, разположена на двата бряга на Зелената река, населявана от древни времена и една от столиците на Понтийското царство. Родно място на древногръцкия и римски географ и историк Страбон и на  бащата на Сюлeйман Великолепни – султан Селим I. В началото на османския период Амасия в града са изпращани всички принцове и бъдещи владетели, за да натрупат опит, като общо 6 от тях са застанали начело на империята. Известен е и със сорта ябълки „Амасия“. Отпътуване и пристигане в Самсун – столица на турското Черноморие, откъдето започва национално-освободителната война 1919 г. Свободно време или по желание и срещу доплащане пешеходна обиколка на Самсун – крайбрежната алея, бронзовите паметници на борците за свобода, алеята на славата, музея на Ататюрк, историческият кораб „Бандърма”. Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.

 

4-ти ден:

 

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване и пристигане в Трабзон – родина на черешите и лешниците. Свободно време или по желание и срещу доплащане пешеходна обиколка на Самсун - град със завидна история, откъдето се е управлявала Трапезундската империя, разглеждане на църквата „Св.София” – главната църква на трапезундските императори от династията на Комнините, днес действаща като джамия, посещение на Вилата на Ататюрк – построена в края на ХIX век и функционираща днес като музей на Ататюрк.
Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.

 

5-ти ден:

 

Закуска. Освобождаване на хотела. Свободно време или по желание и срещу доплащане екскурзия за манастира Сумела – един от най-старите храмове в света, построен от двама монаси през ІV век в чест на Богородица от Черната планина (гора). В този си вид манастирът е от XIII в., разположен над 1200 м дълбока пропаст и годишно привлича над 700 000 туристи (препоръчваме удобни обувки за близо 30-минутния пешеходен преход). Отпътуване и пристигане в Сивас. Свободно време или по желание и срещу доплащане пешеходна обиколка на един от най-старите градове на Мала Азия, част от древното Понтийско царство, разглеждане на медресето с двете минарета, символ на града. От тук е породата гигантски овчарски кучета „Кангал”, като името й идва от древен турски род, развъждал кучетата за османските султани. Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.

 

6-ти ден:

 

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване и пристигане в древна Хатуша. Свободно време или по желание и срещу доплащане пешеходна обиколка на Хатуша – столица на древната Хетска империя, една от най-мистериозните култури, чиито земи се простирали от Егейско море на запад до река Ефрат на изток. Днес археологическият резерват е в списъка на ЮНЕСКО. Добре съхранени са останките от портите на Хатуша – портата с лъвовете, портата със сфинкса, кралската порта. Отпътуване и пристигане в Анкара. Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.

 

7-ми ден: 

 

Закуска. Освобождаване на хотела. Свободно време или по желание и срещу доплащане пешеходна разходка и посещение на  крепостта, откъдето се открива прекрасна панорама към столицата на Република Турция. Отпътуване за България през Истанбул. Преминаване на границата през ГКПП Дерекьой-Малко Търново. Пристигане в Бургас късно вечерта, във Варна – около полунощ.

Стандартна цена:

Дати на отпътуване:

Цена възрастен в двойна/тройна стая:

от Бургас

от Поморие

от Сл.бряг

от Варна

22.03.2020 г.; 18.10.2020 г.

570.00 лв.

578.00 лв.

585.00 лв.

599.00 лв.

30.04.2020 г.; 07.06.2020 г.; 08.09.2020 г.

597.00 лв.

605.00 лв.

612.00 лв.

626.00 лв.

* Отстъпка„Ранно записване” – 90/60/30 дни преди датата на отпътуване – съответно 9/6/3 %
* Отстъпка „Група“ от минимум 30/20/10 пълноплащащи туристи –  съответно 9/6/3 %
Отстъпка „Дете“ до 12 г. - 60 лв.
* Ползва се само една от посочените отстъпки –за ранно записване, за група, за дете или СЦО

Цената включва:

-> транспорт с лицензиран автобус по маршрута;  
-> гранични, пътни такси и паркинг;             
-> 1 нощувка със закуска в Сафранболу/Карабюк в хотел 3*;
-> 1 нощувка със закуска в Амасия в хотел 3*;
-> 1 нощувка със закуска в Самсун в хотел 3*;
-> 1 нощувка със закуска в Трабзон в хотел 3*;
-> 1 нощувка със закуска в Сивас в хотел 3*;
-> 1 нощувка със закуска в Анкара в хотел 3*;
-> 6 вечери в съответните градове;
-> фото-пауза на каньона Токатлъ;
-> водач от агенцията.

Цената НЕ включва доплащания за:

-> застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с лимит 5000 € за лица 0-84.99 г. – 14 лв.,
     лица 85 и повече години не се застраховат;        
-> единична стая – 180 лв.;
-> туристическите обиколки с лицензиран турски екскурзовод на български език, както следва:
* обиколка в Сафранболу - 20 лв./ 10 €;
* обиколка в Амасия - 20 лв./ 10 €;
* обиколка в Самсун - 20 лв./ 10 €;
* обиколка в Трабзон - 20 лв./ 10 €;
* екскурзия до манастира Сумела без включена входна такса - 20 лв./ 10 €;
* обиколка в Сивас - 20 лв./ 10 €;
* екскурзия до археологически резерват Хатуша без включена входна такса - 20 лв./ 10 €;
* обиколка в Анкара - 20 лв./ 10 €.
** или специална пакетна цена за всичките 8 екскурзии: 120 лв/ 60 € на човек.
-> входни такси, туристически такси и билети за градски транспорт.

Допълнителна информация:

* Необходими документи: - международен паспорт с дата на валидност не по-малко от 60 дни от датата на влизане в Турция; - за лицата под 18 г., пътуващи сами, непридружени от родители, или пътуващи с единия от родителите – освен международен паспорт се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители/ детето им да пътува в чужбина. Паспортът, оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето се носят по време на пътуването.
* Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената при записване и сключване на договор за организирано пътуване; доплащането е до 20 дни преди датата на отпътуване;
Настаняване: - в автобуса е според последователността на записване; - в малките населени места по програмата е възможно групата да бъде разпределена в съседни хотели. * Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват от туриста при записване; заплащат се при доплащане на екскурзията и се осъществяват при минимум 25 туристи.
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;
* При минимум 6 туристи има възможност за трансфер срещу доплащане спрямо базовата цена от Бургас за тръгване от Обзор – 19 лв.; от Карнобат, Св. Влас, Несебър, Равда, Ахелой – 15 лв.; от Сарафово – 8 лв. **Отпътуването от Варна, Сл.бряг, Поморие се осъществява при минимум 6 туристи.
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 20 дни преди датата на отпътуване;
* Застраховка "Отмяна на пътуване" струва  от 1,5% до 2,7% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация и съгласно условията на ЗАД Армеец. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява.;
Турция: няма визови и санитарни изисквания; забранено пушенето на закрити обществени места;
Парична единица: турска лира, деляща се на 100 куруша;
Валутен курс: 1 TRL ≈ 0,35 лв. (към 30.11.19);
Часово време: България 12:00 ч. Турция 12:00 ч. /от последната седмица на месец октомври до последната седмица на месец март: България 12:00 ч. Турция 13:00 ч.  
Входни такси (към 30.11.2019 г.): Сафранболу: стъклената тераса – 5 TRL, градския музей – 10 TRL; Амасия: Исторически музей – 6 TRL, Музея на принцовете – 10 TRL, Конака – 6 TRL; Трабзон: Вилата на Ататюрк – 10 TRL; манастир „Сумела” – 25 TRL; Самсун: кораб „Бандърма” – 2 TRL; Хатуша: 10 TRL.


Поръчай