Принтирай Поръчай

1 ден: Варна – Истанбул

08.00 – Тръгване от Варна – пред Катедралата ; 11.00 – Тръгване от Бургас. Редовни почивки  по пътя. Спиране  за обяд.

Около 16.30 - Настаняване в хотел 3 * в Истанбул. Кратък брифинг от фирмата  партньор,среща с  екскурзовода .

За желаещите  - ранна  вечеря в рибен ресторант – 22 евро на човек  /без напитки / 

  Нощувка.

Километри за деня: 450 км.

2 ден:  5. 00 ч. Истанбул – Амасра - Сафаранболу  . Редовни почивки  по- пътя . Спиране за обяд

Разглеждане на  Амасра . Черноморската перла на Турция Амасра е малък град, разположен в северната част на азиатска Турция по крайбрежието на Черно море. Населението е само 7000 души. Градчето се състои от две части – континентална и островна. Те са свързани помежду си с каменен мост, построен по времето на Римската империя. Амасра е наречена Перлата на турското Черномория заради извънредно красивата си природа. Градът е заобиколен от високи скалисти планини, покрити с борови гори. През лятото температурата на морската вода е средно 23 градуса, а през зимата въздухът не става по-студен от 1 градус. Самият град е един гигантски музей на открито с паметници от Римската импераия, Византия и Османската империя. Амасра е столицата на Еритрея.

След обяд пътуваме за Сафранболу.

Вечерта  пристигаме в Сафранболу  . Вечеря в хотела. Нощувка.

Километри за деня :  550  км

3  ден  - Сафранболу -  Самсун

Километри за деня : 435  км

Закуска в хотела

 Туристическа програма в Сафранболу  .

Град Сафранболу (Safranbolu)- с най- красивите  къщи , се намира в област Карабюк, Турция, на около 90 км. от Черно море. Той е с древна история и забележителна архитектура, превърнала го в една от най-интересните туристически дестинации в района. Известен е като производител на най-качественият шафран в света, откъдето произхожда и името му.

Сафранболу става известен обаче не с шафрана, а с историческия си център, който през 90-те години на миналия век започва отново да гъмжи от живот, а старите къщи масово започват да се ремонтират, без да се променя видът им, запазил се от периода на 17-19 в. В центъра на Сафранболу преобладават тесните калдъръмени улички, на които са се сгушили белосани къщи с дървени греди. . През този период са изградени едни от най-хубавите къщи, характеризиращи се с типичен османски архитектурен стил. В момента  в града има  25 джамии, 5 хамама, 3 кервансарая, 5 тюрбета , 8 исторически чешми  и 300 запазени  къщи в османски стил .

Една  от забележителностите на  Сафранболу  е Кристалната  тераса / CAM SEIYR/ , която се намира в Каньона  Токатлъ . Построена е  над 80 метра дълбокият каньон , площта е  100 кв. м.  и има капацитет  да издържи – 400 души .

Сафранболу е известен като град-музей на открито, така че си заслужава да се разходите из цялата му стара част. Основните забележителности в града са от далечната 1322 г. Това са Старата джамия, мохамеданското богословско училище и старата баня.

В разходката ни из центъра на Сафранболу задължително ще включим  и посещение на Къщата на управителя. Тя е с много богато минало и наскоро реставрирана с мебелировка от преди 200 години.Ще разгледаме  Слънчевия часовник, множеството  стари мостове .Следват посещения на : Конаците на Шафранболу, Държавния конак , Часовниковата кула, Джамията на  Мехмет паша  . И.......... разбира се ще пием  чай от шафран!

След обяд  потегляме за  Самсун

Настаняване в Самсун   . Вечеря в хотела. Нощувка .

Километри за деня : 436 км

4  ден  -  Самсун  – Амасия   

Километри за деня:  км

Закуска в хотела.  

 Туристическа програма в Самсун  - „ЗЕНИЦАТА НА  ЧЕРНОМОРИЕТО „

Самсун с основание може да се нарече родно място на турската република. На 19 май 1919 г. Мустафа Кемал Паша и неговите съмишленици пристигат в града с кораба „Бандърма”. Това се приема за начало на кемалистката революция. Местните жители се гордеят с това събитие. Историческият кораб „Бандърма” днес е превърнат в музей. Слизането на Ататюрк на самсунския бряг е възпроизведено като огромна композиция от бронзови фигури, които изглеждат като истински. Гръцкият хотел, в който навремето е отседнал бащата на турската република, днес е превърнат в музей – „Гази мюзеси”, където се съхраняват оригинални снимки и документи, свързани с раждането на Нова Турция..

Потегляме за  Амасия – «  ГРАДЪТ НА ПРИНЦОВЕТЕ «  .Туристическа програма в Амасия – град известен с прекрасните  си къщи ,вкусните си ябълки и легендата за  Ферхат и Ширин.Името на града идва от кралицата на  амазонките  Амасис. Бил е дом на  много цивилизации от хетите  до наши дни. Много от султаните на Османската  империя са получили образованието си в училищата на града.Тук има старинни имения, джамии ,кервансараи , училища и замъци .

Ще посетим крепостта на Амасия на планината  Харсена, царските каменни гробове – 18 на брой в долината , 5 от тях са изкопани в скалите и са свързани със стълби със замъка Амасия.Ще видим имението  Хазеранлар    с малка художествена  галерия  и етнографски музей,  ще се насладим на красивите  къщи на  Амасия по протежението  на  реката  Йешил Ърмак 

Настаняване в хотела . Вечеря. Нощувка.

Километри за деня : 125 км

5  ден  - Амасия  -  Хатуша  -Чорум    

Километри за деня : 92 км

Чорум, правилното място за тези, които са любители на историята и археологията. Той е разположен в област, която съчетава два географски района на Черно море и Централен Анадол..

Той е  един от основните центрове  на ранната хетската ера.  Hattusas също е в списъка

Чорум днес е прекрасна и модерна област с богати природни, културни и икономически ресурси. Регионът  е известен с най-вкусния печен  нахут. Но най- голям интерес представлява древната столица  на  Хетите ,чиито руини ще посетим.

Хатуша е столицата на древната Хетска империя, съществувала в края на Бронзовата епоха. Намира се близо до днешното селище Боязкале (старо име: Боязкьой), по бреговете на река Къзълърмак (на хетски: Марашантия, в античността известна като Халиш), в централната част на Анадола.

Хатуша е включена в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1986 г

Вечеря. Нощувка

6  ден  -  Чорум    – Ескишехир  

Закуска в хотела .  Пътуваме за Ескишехир   Ескишехир в превод от турски означава „Стария град“. Ескишехир е с население малко над половин милион души. Намира се в Анадола, но противно на очакванията има модерна европейска визия и се е превърнал в едно от любимите места за туризъм в Турция. Това  е столицата  на селджукските  турци  при пристигането  им  в Анадола .

Музеят на восъчните фигури се намира в Стария град на Ескишехир. Любопитното за него е, че фигурите са изработени от кмета на града и негови помощници. Музеят е една от гордостите на местните, а входът е символичен и достъпен за всеки .

Етнографският музей също е сред забележителностите, които трябва да посетите. Освен това има специална изложба на стъклени скулптури за почитателите на изящното изкуство.

Вечеря. Нощувка .

Километри за деня : 482 км

7  ден  -   Ескишехир-   Бурса  

Закуска в хотела. Пътуваме за  Бурса  - известен като  зеленият град.По пътя ще се отбием в селото на  Насреттин ходжа .Пристигаме в Бурса . Разходка из Бурса – първата столица на Османската империя, градът с множество термални извори, разположен  на пътя на коприната,  в подножието на планината Улудаг, където се намира  най-известният зимен спортен център в Турция. Пешеходна обиколка на Бурса – Зелената джамия, Павилиона на Ататюрк, Термалните бани, парка на културата, археологическия музей, гроба на падишах Осман – основателя на Османската империя, Театърът на сенките , сладкарница  Узай и още Вечеря. Нощувка

Километри за деня : 160 км

 8  ден  -   Бурса  - Варна

Километри за деня : 605   км

8 ДНИ, 7 НОЩУВКИ С АВТОБУС

ЦЕНА – 1565  лв – на човек в двойна стая/240  лв – доплащане за единична стая

Депозит – 500 лв

Доплащане – 20 дни преди пътуването

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: 

Траспорт  с лицензиран автобус

Всички обекти и входните такси са включени в цената, както и екскурзовода

Напитки по време на пътуването

7 нощувки  от които :

 1 нощувка  със закуска  в Истанбул 

 1 нощувка  със закуска и вечеря  в Сафранболу   

 1 нощувка  със закуска и вечеря  в Самсун  

 1 нощувка  със закуска и вечеря  в Амасия

  1 нощувка  със закуска и вечеря  в Чорум    

 1 нощувка  със закуска и вечеря  в Ескишехир  

 1 нощувка  със закуска и вечеря  в Бурса   

Лицензиран  турски екскурзовод на  български език ,придружаващ груата през  цялото време  и беседи във всички  обекти

 Медицинска  застраховка  с покритие  10 000 евро  

 

Пакетната цена не включва:

 Медицинска застраховка за лица от 65 год. до 70год. -10 лв

Рибна вечер в Истанбул -22 евро

 Обяди - около 50 турски лири;

Бакшиши за екскурзовода и шофьора

Напитките по време на хранене

 Разходи от личен характер.

 

Условия за записване:

 

-           Начин на плащане: банков път или в брой

-           Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 15

пълноплащащи туриста;

-          Туроператорът си запазва правото да актуализира цената при брой на

участниците по-малък от посочения.

-             Ако те не приемат новото предложение,както и при анулиране на екскурзията,участниците получават обратно цялата заплатена от тях сума!

ВАЖНО: Екскурзията може да се осъществи и при следните условия:

При група от мин. 15 туриста -  ако се наложи  , ако се изисква като условие  може да пътуваме  с   голям автобус  и ще се наложи доплащане  , съобразно  броя на туристите  

 

Сборни пунктове:

Варна:                                              Пред Катедралата

Бургас:                                             Бензиностанция OMV до хотел Мираж

 

 Документи за пътуване: Международен паспорт с валидност 2 месеца от датата на връщане

Условия за записване:

 

 • Начин на плащане: банков път или в брой
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 15

пълноплащащи туриста;

 • Туроператорът си запазва правото да актуализира цената при брой на

участниците по-малък от посочения.

 •  Ако те не приемат новото предложение,както и при анулиране на екскурзията,участниците получават обратно цялата заплатена от тях сума!

ВАЖНО: Екскурзията може да се осъществи и при следните условия:

При група от мин. 15 туриста –  ако се наложи  , ако се изисква като условие  може да пътуваме  с   голям автобус  и ще се наложи доплащане  , съобразно  броя на туристите  

Документи за пътуване: Международен паспорт с валидност 2 месеца от датата на връщане!

Сборни пунктове:

Варна:                                                Пред Катедралата

Бургас:                                              Бензиностанция OMV до хотел Мираж


Поръчай
 • Програма за ценители с автобус от Варна и Бургас- Ескишехир – Коня – Кападокия – Анкара
 • 7 дни / 6 нощувки със закуски и вечери без нощни преходи
 • 29.04 и 28.10.22
 • от 225 лева
КАПАДОКИЯ Земя на феномени ЕСКИШЕХИР – КОНЯ – КАПАДОКИЯ – АНКАРА
от 225 лева
 • Директни чартърни полети Бургас – Анталия – Бургас
 • 8 дни/7 нощувки
 • 29.08 – 26.09.22
 • от 1191 лева
ПОЧИВКА В АНТАЛИЯ ОТ БУРГАС - TTH Imperial Belek 5*!
от 1191 лева
 • София – Лисабон - София
 • 8 дни/ 7 нощувки
 • от 26.08 до 21.10
 • 1498 лв.
ПОЧИВКА В ПОРТУГАЛИЯ СТРАНАТА НА ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИТЕ И ОТКРИВАТЕЛИТЕ
1498 лв.