Принтирай Поръчай

Ден1/15.10.2023, неделя/София–Истанбул - Ташкент

Излитане от летище София в 15:25 ч. с полет на Турски авиолинии и кацане в Истанбулв 16:50 ч. Продължение за Ташкентв 18:25 ч. Пристигане в Ташкент в 00:55 ч. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел Leader hotel 4*. Нощувка.

Ден2/16.10.2023, понеделник/Ташкент

Късна закуска и целодневна туристическа обиколка на Ташкент– един от най-развитите иоживени центрове на Средна Азия. В старата част ще посетим уникалния лабиринт от тесни улички изабележителни исторически паметници като: архитектурния комплекс Хазрет Имам, където се пази най-стария коран в света от VII в., джамията Тиля Шейх, мавзолея КафалШаши и медресето Барак Хан,където се намира най-богатата библиотека за източни ръкописи. Днес медресе Абдулкасим е националноучилищезахудожественизанаяти.ПовременаобзорнатаобиколкащевидимощеновопостроенияПарламент, Ташкентския университет, Двореца на Романови, Театъра за опера и балет и др. Пешеходнаразходкаизплощадана АмирТимуриплощада наНезависимостта.

Обяд в местен ресторант.

Следва посещение на  Музея на изкуствата.  Връщане в хотела. Свободно време. Вечеряинощувка.

 

Ден 3/17.10.2023, вторник/ Ташкент – Самарканд

След закуска отпътуване от Ташкент за Самарканд със скоростният влак AFROSIAB в 08:00ч. Разстоянието е 344 км и ще бъде изминато за 2 часа и 10 мин. Пристигане в 10:10 ч. в Самарканд,основан 700 г. пр. н.е. - един от най-древните градове на Земята. Повече от две хиляди години градът е бил ключов пункт по Пътя на коприната.Туристическата обиколка започва с посещение на Регистан (Пясъчният площад) – световноизвестния комплекс от 3 медресета – Улугбек, Шир Дор, Тили-Кари и джамията с позлатен купол, включен в списък на ЮНЕСКО. Посещение на мавзолея „Гур Емир“, гробницата на Амир Тимур - великия пълководец, познат като Тамерлан и мавзолея Рухабад.

След почивка за самостоятелен обяд посещение на главната джамия Биби Ханъм XVII в. - най-голямата и най-красивата строена някога в Централната Азия в чест на първата съпруга на Тимур, дъщеря на китайския император.

Посещение на архитектурния комплекс ШахиЗинда, така нареченият „Град на мъртвите”. Това е комплекс от мавзолеи, датиращи главно от ХІV и ХV в. Изключителните шедьоври от теракота, майолика и филигранни облицовки с плочки са били създадени от персийски и азербайджански майстори и заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Някои от тези най-ранни мавзолеи са били за жените на Тамерлан, за красивата му млада племенница и за неговите сестри. Това, което прави ШахиЗинда прочут, е гробницата на Кусам ибн Аббас (Живият цар), братовчед на пророка Мохамед.

Следва посещение на театъра за исторически костюми EL MEROSI, за да се насладим на красив спектакъл, пресъздаващ историята, културата и мистиката на Самарканд.

Всяка вечер на площад Регистан започва уникално представление „Звук и светлина“, който и ние ще посетим.

Трансфер и настаняване в хотел Diyora Palace 4*или подобен.Вечеря и нощувка.

 

Ден4/18.10.2023, сряда/Самарканд

Закуска.Разглеждане наобсерваторията на Улугбек - първата обсерватория в света - невероятна конструкция от XV в. за изучаване на небесните тела. Научните творби на Улугбек са създадени благодарение на обсерваторията, която той издига в Самарканд. Основният стационарен инструмент е бил гигантски квадрант, поставен вътре в цилиндрична сграда с диаметър 48 м, останки от която са открити по време на археологически разкопки. Долната му част, която достига до 11 м,все още е запазена в скален изкоп.

Улугбек, внук на Тимур, през 1437 г. създава Зиджи Султани от 994 звезди, считан за един от най-добрите звездни каталози, създавани в древността.По времето на управлението на Улугбек Самарканд се превръща в един от центровете на науката. Улугбек е тимуридски владетел, който е бил добре образован човек, астроном, математик и е конструирал направата на първия глобус.

Посещение на историческия музей Афросиаб, където са изложени редица експонати, свързани със зороастрийската религия.

Посещение на работилница за копринена хартия от 10 век в с. Конигил. Включен обяд в националния дом в Конигил.

Следва дегустация на прочути местни вина във винарна и посещение на фирмения магазин на винения завод Ховренко.

Свободно време за обяд и самостоятелно разглеждане на града и посещение на прочутия източенпазар СИАБ в историческия център, също една от забележителностите на Самарканд, с която трябва да сезапознаете.

ВечерявнационалниядомMUBORAK,къдетощенаблюдавамемастъркласпоприготвяне на националното ястие на Узбекистан- пилаф. Шеф готвачще ви разкаже увлекателно иподробно заисториятанаузбекскатакухня.Връщане в хотела. Нощувка.

 

Ден5/19.10.2023, четвъртък/Самарканд - Бухара

Закуска. Трансфер до жп гарата и отпътуване в 09:50 ч. със скоростния влак AFROSIABдоБухара (продължителност 1 час и 30 мин.).ПристиганевБухара в 11:20ч. - единотнай-старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500годишна история израства достатута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозносредище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на поклонение предроднотомясто на БахауддинНакшбанди- създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богатокултурно и историческо наследство, старата част на града е под егидата на ЮНЕСКО.

Трансфери настаняваневхотел Asia Bukhara 4*. Свободно време за обяд в центъра на града.

Отпътуване с автобус до СиторайМохиХоса - лятната резиденция на последния емир на Бухара. Разглеждане на комплекса БахаутдинНахшбанди – център на суфизма (XIV – XVI в.) и некропола Чор Бакр (XIV – XX в.).

Връщане в хотела, свободно време. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

 

Ден 6/20.10.2023, петък/ Бухара

Закуска. Целодневна туристическа обиколка на свещената Бухара, един от най-важните търговски центрове по Пътя на коприната в древността. Това е един от най-старите градове в Централна Азия, с многовековна история, с множество великолепни джамии, медресета и над 140 архитектурни паметника, заради които е вписан в Списъка на ЮНЕСКО през 1993 г. и е наречен град-музей.

Бухара е родното място на основателя на една от най-големите суфистки секти - БахауддинНакшбанди, което обяснява потока от хиляди последователи на суфизма и до днес. Туристическата обиколка включва "Сърцето“ на Бухара - архитектурния комплекс Ляби Хауз от XVI-XVII в.,Мавзолея на Саманидите ІХ-Х в., цитаделата Арк - център на държавното управление в Бухара през 4 век,медресе Чор Минор,джамията Калянс 48 метровото минаре - символ на свещената Бухара от 12 век, МавзолеяЧешма Аюб ХІV в. със свещения извор, от който според легендата е пил вода библейския пророк Йов,медресето на Абдулазиз–Хана и др.

Свободно време за обяд. Пешеходна разходка в Стария град. Свободно време за самостоятелно разглеждане.

Вечеря в прочутото медресе Нодир Диван-Бегис типично узбекска кухня и фолклорнапрограма.Връщане в хотела.Нощувка.

 

Ден7/ 21.10.2023, събота/Бухара - Хива

Закуска. Свободно време, трансфер до жп гарата и отпътуване в 12:20ч с бърз влак за Хива. Разстоянието е 387 км, а продължителността на пътуването 5часа и 30 мин. Хива е един от най-важните градове в древната историческа област Хорезм, основан преди 2500 години, първият обект в Узбекистан под егидата на ЮНЕСКО. Той е единственият град в съвременен Узбекистан, в който е съхранено почти непокътнато средновековното му „сърце“. Всичко е запазено в оригиналния си вид. Старинният град-музей е жив и до днес, а хората продължават да живеят и да работят в него. Пристигане в Хива в 17:50ч., трансфер до хотелAsia Khiva 4*. Настаняване, свободно време ивечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

 

Ден8/22.10.2023, неделя/Хива

Закуска. Пешеходна разходка из старата част на Хива, заобиколен от високите стени наджамиите, мавзолеите, минаретата и медресетата. Посещение на комплекс Ичан Кала, който впечатлява с 10-метровата си крепостна стенаотXVIIв.исголямотосиразнообразиеотрелигиозниисветскисгради,намиращисезадкрепостнитестени.Ще видим минарето Калта Минор – символ на града и единственото минаре, което е покрито изцяло скерамични плочки. Те образуват сложни и разнообразни форми в няколко цвята, като преобладаващи сасиньото и зеленото.Главната петъчнаджамияДжумас уникалните резбовани колони се намира встарата част на Хива и според арабския географ Мукадаши, джамията е построена през Хвек. Има общо213 колони, но е трудно да се намерят две еднакви. Сградата е интересна с това, че няма портал, купол,коридории двор.

Разходката предвижда разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд,минарето на Ислам ходжа и др.

Свободно време следобед. Вечеря в ресторантанахотела.Нощувка.

 

Ден9/23.10.2022, понеделник/Ургенч–Истанбул - София

Закуска. Трансфер до летището в Ургенч и отпътуване за Истанбул в 08:20 ч. Кацане в Истанбул в 10:35 ч. и продължение за София в 13:20 ч. Кацане в България в 14:35 ч.

 

 

ОБЩА ЦЕНА НА ПЪТУВАНЕТО:

Цена на човек в двойна стая

3 300 лв

Доплащане за единична стая

350 лв

 

 

Ценатавключва:

 • СамолетнибилетиСофия-Ташкент и Ургенч-Софиясавиокомпания Turkish Airlines с включени летищни такси, един чекиран багаж до 23 кг и един ръчен багаж до 10 кг;
 • Трансфериитранспортсклиматизирантуристическиавтобуспопрограмата;
 • 8нощувкисъсзакускинаблокмасавхотели4*(2нощувкивТашкент,2нощувкивХива,2нощувкивСамарканд,2нощувкивБухара); 
 • 7вечери;
 • 1 обяд в националния ресторант вТашкент;
 • 1 обяд в националния дом в Конигил;
 • ФолклорношоуНодирДиван-БегивБухара;
 • МастърклассъсшефготвачвнационалниядомвСамарканд;
 • Билет за бърз влак Бухара – Хива;
 • Билетисъсскоростнитевлакове:

„AFROSIAB“ Ташкент- Самарканд в първа класа;

„AFROSIAB“ Самарканд -Бухара в първа класа.

 • ЦелодневниекскурзиивТашкент,Хива,Бухара и Самарканд;
 • Входнитаксизавсичкипосещаваниобекти;
 • Посещениенавинарна на винензаводсмалъкмузейидегустациянавиновСамарканд;
 • Посещениенаспектакъл «ELMEROSI»вСамарканд;
 • Посещение та историческия музей „Афросиаб“ в Самарканд;
 • Посещение на Музея на изкуствата в Ташкент;
 • Посещение на лятната резиденция на последния емир на Бухара;
 • Посещение на работилница за копринена хартия от 10 век в с. Конигил;
 • 1бутилкаминералнаводанаденвавтобуса;
 • Местноекскурзоводскообслужване;
 • Водач/преводачотБългарияповременапътуването;
 • Застраховка«Помощприпътуваневчужбина»свключенимедицинскиразноскивследствиезлополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро на ЗК ЛЕВ ИНС АД. Полицата покрива имедицинскитеразноскивследствиеакутнозаболяванеот COVID-19повремена пътуването.

 

Ценатаневключва: 

 • Доплащанезазастраховка«Помощприпътуваневчужбина»залицаот70до85г.:25лвначовек.
 • Лица на възраст над 85 години се застраховат при завишена застрахователна премия.
 • Цената се изчислява индивидуално при запитване.
  • Всичкихраненияизвънпрограмата,допълнителнипосещения,бакшишизаносачитенабагаж,допълнителнинапиткипо временахраненеидругиличниразходи;
  • Бакшиши:по3$наденначовек,общо30$ (заплащатсена място);
   • Застраховка«Отмянанапътуване»:сключвасепожеланиеисамодо5работнидниследпървотоплащане. Цената се изчислява индивидуално и е около 2,5%–4,5% от туристическия пакет.Застраховката«Отмянанапътуване»покриваразходи,заотмяна,съкращаване,прекъсванеилиудължаваненапътуването,закъснениенасамолетенполетпоради:

Медицинскипричини:

 • неочаквановлошаваненахроничнозаболяваненаЗастрахования,единственоприналожиласехоспитализация;
  • заболяване,злополукаилисмъртнаЗастрахования,неговблизъкроднинаилибизнеспартньор;
 • в обхвата на медицинските причини влиза и заболяване от COVID-19.Немедицинскипричини:
 • назначаване на Застрахования за съдебен заседател, призоваване на Застрахования за свидетел поделоилидаваненаекспертнозаключение,узнаванетонакоитоеследдататанарезервация;
  • уволнениеотработа,сизключениенадисциплинарноуволнение;
 • отмянаилиотказнаотпусканаЗастрахованияотработодател,порадинеотложнислужебниангажименти;
  • невъзможностзаотпътуванепорадинеблагоприятниклиматичниусловияидр.

 

Условиязазаписване:

 • Копиена международенпаспорт,валиденминимум6месецаследкраянапътуването;
 • Попълнендоговоридепозитвразмерна100лв.начовек;
 • Втори депозит в размер на 1000 лв.до 01.07.2023;
 • Краен срок събиране на групата и пълноплащане до 20.08.2023

 

Даннизапаспортенивизоврежим:

 • За български граждани не се изисква виза при престой с цел туризъм до 30 дни;
 • Задграниченпаспортсвалидностминимум6месецаотдататанавръщане;
  • За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружавадетето;
 • ЗапосещениенаУзбекистаннямазадължителниваксини;

 

Анулационниусловия:

 • Вслучайнаотказотпътуванеипрекратяваненадоговораотстрананапотребителя,Туроператорътудържаследнитенеустойки:
 • при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТОвече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулациясе дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни илиавтобуснибилети,невъзвръщаемидепозитизахотели,круизи,визиидр.услуги,сеприлагаттарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания,автобуснаилифериботнакомпания,хотелидр.;
 • ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му севъзстановяват50%отобщатастойностнапътуването;
 • ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксатапрекратяванеевразмерна100%отценатанаорганизиранотопътуваневлева;
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразноспецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като сезадължавадазаплатинаТУРОПЕРАТОРАсамодължимитесуми,свързанис тазипромяна.
 • Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направенозаписванетоилипоелектронапощасъсзадължителноуведомяванепо телефона.

 

Информациязаполетите:

 • Цената на полетите на Turkish Airlines с един чекиран багаж до 23 кг., един ръченбагаж до 10 кг. и включени летищни такси, която е калкулиранавценатанаекскурзията, е 1200 лв.При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, сеначислявадоплащане къмобщатапакетнацена.

 

Важно!

 • Необходимбройзаосъществяваненаекскурзията:25туристи.

При по-малкагрупа от 20-24туристи се доплащат по 100 лвна човек

При по-малкагрупа от 15-19 туристи се доплащат по 200 лв на човек 

Вслучай,четозибройнебъденабрандо40днипредиотпътуванесеуведомяватвсичкипотребителиисевъзстановяватвсичкивнесенисуми.

 • Цените са изготвени при курс:1 USD = 1,97лв(към 01.12.2022)лева и при промяна на валутния курсна щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията къмдататанадоплащане.
 • ВОбщатапакетнаценанаекскурзиятасавключенивсичкивходнитаксипопрограма,чиятостойност е базирана към 01.12.2022. При промяна на тарифите от страна на самите туристическиобекти,Туроператорътсезадължавадаактуализирацената.
 • Последователносттанатуроветепопрограмаможедаподлежинапромянапорадинастъпилипромени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време нанационалнипразнициидр.
 • Туроператорътне носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна наавиокомпанията.

 


Поръчай
 • София-Маракеш-Малага-София
 • 9 дни / 8 нощувки
 • 18.04 и 31.10.23
 • 1949 лв.
ПЪТЕКИТЕ НА АНДАЛУСИЯ И МАГРЕБА
1949 лв.
Европейски проект
 • София – Фес – София
 • 8 дни/ 7 нощувки
 • 11.04 и 24.10.23
 • от 1993 лв.
Мароко от А до Я с кацане във Фес - 2023
от 1993 лв.