Принтирай Поръчай

Програма

Отпътуване

- 06:30 часа от Бургас - бензиностанцията OMV / срещуМак Драйв /

Маршрут: Варна – Бургас –  Свиленгард – Филипи – Кавала – Вергина – Едеса - - Каламбака – Метеора – Йоанина – Патра – Атина – Коринт – Пирея – Волос – Скиатос – Солун – Бургас - Варна

Дати:

Първи ден Варна – Бургас – Свиленград -Филипи - Кавала
Около обяд пристигаме в Гърция. Отправяме се към древния град Филипи, основан от жителите на остров Тасос. Името на града дава Филип II, бащата на Александър Велики, през 356 г. пр. Хр. Ще разгледаме останките от  елинистическа римска и византийска епоха - части от градските стени, античния театър, Римския форум и християнски църкви. Филипи е и първата спирка на апостол Павел, който основава тук първия християнски храм в цяла Европа.

Отправяме се към град Кавала. Следва разходка по тесните калдъръмени улички на един от най-старите градове в Европа. Ще се полюбуваме на архитектура от преди няколко века, китно украсени къщи и малки семейни магазинчета и кафенета.  Кавала е родното място на една от най-ярките личности в историята на града – Мохамед Али. Ще чуем историята за неговата любов към земята на която е роден и израснал.
Отправяме се към прочутия шедьовър на египетската архитектура Имарет – съчетание на джамия, училище по коран и армейска сграда с изглед към намиращото се под него пристанище. Тази историческа ориенталска сграда е реставрирана през 2004 г. и е една от архитектурните забележителности на Кавала днес .
Следва посещение на Крепостната стена на града, наричана още „венецианската крепост“ – построена от император Юстиниан І в опитите си да опаси града от варварски набези.
В средата на ХVІ-ти век етническият грък Ибрахим паша – велик везир на турския султан Сюлейман Великолепни, допринася за просперитета и разцвета на Кавала, като реставрира импозантния Аквеадукт.
Ще се любуваме на невероятна гледка към единственият амфитеатрално построен град – едно от големите пристанища на Гърция. Ще видим църквата ”Успение Богородично”, къщата на Мохамед Али и паметника построен от жителите на гр.Кавала от благодарност за делата му. Отправяме се към новата част на града. Спираме за кратка фото сесия с прочутите камъни, на които е стоял Апостол Павел и е проповядвал християнството, стъпвайки за първи път в Европа. Ще видим новото кметство на града – сградата която напомня на унгарски замък, тютюневите фабрики, превърнати в търговски центрове, пристанищния булевард с огромни палмови дървета и др. Ще имаме възможност да опитаме вкусния гръцки гирос, да похапнем прясна рибка, да пийнем по чаша ароматно узо, в кокетните крайбрежни ресторантчета, да се насладим на гледката на този невероятно красив пристанищен град. Свободно време Настаняване. Нощувка в Кавала.

Втори ден  Кавала – Вергина – Едеса - Каламбака.

Закуска. Отправяме се към  Едеса, един от най-красивите градове в северна Гърция. Името си дължи на богатството си на вода, като най-голяма слава на града са донесли знаменитите водопади. Неповторими по красотата си сталактитови и сталагмитови пещери се крият зад 70 метровите бушуващи потоци пенлива вода. Следва пешеходна разходка и фото пауза из красивия град със славянското име Воден. Отпътуваме към Вергина, където ще посетим гробницата на един от най-великите представители на македонската династия - Филип Македонски. Ще разглеждаме руините на древния македонски дворец, след което отпътуваме към градчето Каламбака, намиращо се в подножието на Метеора. Настаняване.  Нощувка в Каламбака.

Трети ден  Каламбака – Метеора – Йоанина – Планината на Олимп -Патра.

Закуска. Разглеждане на  Метеора – уникалното място, наричано осмото чудо на света, съчетание на природна красота и вековни християнски традиции. Това е комплекс от гигантски скали, които с течение на времето придобиват причудливи форми и стават приют за монасите, посветили своя живот на поклонението пред Бога. Изключителна възможност за разглеждане на два от прочутите скални манастири. Кратка спирка в работилницата за изписване на Византийски икони и сувенири.

Отправяме се към Патра. Настаняване. Нощувка в Патра.

Четвърти ден : Патра – Атина – Коринт – Пирея

Закуска. Ще направим разходка в градчето Патра. Ще видим  църквата "Св. Андрей" - най-големият православен храм на Балканите, в който се пазят мощите на светеца, върнати от папата през 1964 г.; пешеходната улица "Трио Наваро" с множество кафенета и сувенирни магазини; площад "Псила Алония"; римският амфитеатър и древният римски одеон. Отпътуваме за Пирея.

Нощувка в Пирея.

 

Пети ден: Пирея – Атина

Закуска. Отправяме се към Атина.  Ще разгледаме Арката на Адриан - триумфална aрка, построена през 131 г. пр. Хр. и наречена на римския император Адриан; Храмът на Зевс, който с размерите си е превъзхождал Партенона на Акропола; старият Олимпийски стадион, изграден през 1895 г. на същото място, където се е намирал античният стадион от 4 в. пр. Хр. и е използван за първите съвременни Олимпийски игри; Парламентът - някогашният дворец на първия гръцки крал Ото; площад „Синтагма”; възможност за самостоятелно разглеждане на Акропола. Свободно време в Атина с възможност за посещение на новия Музей на Акропола, събрал всички артефакти, открити на хълма и около него от бронзовата епоха до римския и византийския период; Националния археологически музей, разполагащ с една от най-богатите колекции от произведения на древните изкуства, Византийския музей, който представя богата колекция от византийско изкуство и архитектура или музея „Бенаки” - частен музей с прекрасна колекция, представяща хилядолетната гръцка история.

Връщаме се в хотела. Нощувка в Пирея.

Шести ден: Пирея – Волос

Закуска. Отпътуване за града на аргонавтите – Волос, съхранил макета на кораба „Арго“, с който според митологията е било пренесено „Златното руно“.  Ще разгледаме централната част на Волос: църквата "Агиос Николаос", площада "Eлефтериас", крайбрежна улица. БОНУС: Посещение на живопистното селце Макреница, кацнало кокетно по склоновете на планината Пелион. Не случайно наричат селцето „Балкона на Пелион“, тъй като от него се откриват зашеметяващи гледки към Пагасетския залив.

Настаняване. Нощувка във Волос.

Седми ден: Волос – Скиатос

Закуска. Свободен ден за почивка.

По желание целодневен круиз до остров Скиатос – 30 евро. Отправяме се от хотела към круизия кораб. Следва приветствие Капитан на кораба и обявяване на програмата по маршрута. По време на пътуването ни до остров Скиатос за доброто настроение ще се грижи екипажа на кораба с традиционни танци и забавления. След  пристигането ни  на острова, корабът ще остава около 3 часа на пристанището на гр. Скиатос. Ще имаме свободно време за посещение и разглеждане на столицата, за разходка и да опитаме местни ястията в колоритните таверни около пристанището, както и да се насладим на прекрасните гледки към полуостров Бурци, който разделя пристанището на Скиатос на две части. В 14:45 корабът отпътува за Кукунариес – най-големият и красив пясъчен плаж. Възможност за плуване в кристалното синьо море, напитка под сянката на боровете, които буквално свършват там, където започва пясъка и морето. Свободно време около 2 часа, след което отпътуваме обратно. Връщане в хотела. Нощувка във Волос.

Осми ден: Волос – Солун – Бургас - Варна

Около обяд пристигаме в гр. Солун – гръцката перла на Егейско море. Панорамна обиколка на крайбрежния булевард „Нике”с Бялата Кула, паметника на Александър Македонски, ще посетим църквата „Св. Димитър” – Солунския Чудотворец, където се намира гроба на светеца, Ротондата и арката на Галерий. Свободно време за разходка по площад „Аристотелес”, крайбрежната улица с кафенета, магазини и колоритният Солунски пазар.

Отправяме се към България. Пристигаме в Бургас и Варна късно през нощта.

850 лева на човек в двойна стая

• Транспорт с лицензиран туристически автобус;
• 7 нощувки със закуски в хотели 2/3* както следва: 1 в Кавала, 1 в Каламбака, 1 в Патра, 2 в Пирея, 2 във Волос
• Разглеждане на древния град Филипи, Кавала, манастирите на Метеора, Вергина и Едеса,  Патра, Атина, Пирея, фотосесия при Коринт и Волос. Възможност / срещу допълнително заплащане/ за еднодневна екскурзия до остров Скиатос
• Екскурзоводско обслужване по целия маршрут;
• Медицинска застраховка
• Всички пътни и административни разходи.

Цената не включва:

Посещение на таверна с музика на живо и включена вечеря – 30 евро

Еднодневен круиз до Скиатос – 30 евро
Доплащане за медицинска застраховка за хора над 70г. – 10 лева

Входни такси за посещаваните обекти (ПО ЖЕЛАНИЕ):
– входна такса Метеора – 3 евро
– гробницата на Филип Македонски – 12 евро възрастни, студенти и ученици – безплатно срещу представяне на студентска или ученическа карта / бележник

От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща лично от туристите на място в хотела.
• за 5* хотели – 4 евро /стая/ нощувка
• за 4* хотели – 3 евро /стая/ нощувка
• за 3* хотели – 1.50 евро /стая/ нощувка
• за 2*, 1* хотели – 0.50 евро /стая/ нощувка

Отстъпки:

за деца до 12 ненавършени години, настанени с двама възрастни – 30 лева

Забележки:

Пътува се с лична карта или задграничен паспорт.

Няма визов режим.

За деца под 18 години, пътуващи с единия родител или без родители, задължително се изисква нотариално заверено пълномощно от другия родител / родители (оригинал и фотокопие), както и копие от акта за раждане.

Туроператора си запазва правото за промяна на реда на провеждане на мероприятията спрямо възможността за осъществяването им.

Скъпи приятели,

Съобразявайки се с нашия дългогодишен опит в изготвянето на екскурзионни програми за Гърция, ние не предлагаме включена вечеря поради твърде еднообразното меню, което се приготвя за групи. Така нашите клиенти имат възможност да опитат повече от вкусните гръцки ястия – морски дарове, свински кебап, агнешко, пълнени патладжани, тиквички, мусака… Нашите екскурзоводи винаги биха могли да насочат туристите къде могат да похапнат достатъчно и на добри цени!


Поръчай
  • ЧАНАККАЛЕ, ТРОЯ, АСОС, остров БОСДЖААДА, ХРАМ НА АПОЛОН СМИНТЕЙОН, АЛЕКСАНДРИЯ ТРОЯ
  • 5 дни / 4 нощувки
  • 18-22.10.2023
  • 585 лв.
ТАЙНИТЕ НА ДРЕВНА ТРОАДА
585 лв.
  • 18.05.31.08.19.10.
  • ОТ 427 ЛЕВА
ЛЕФКАДА - МИТОВЕ и ЛЕГЕНДИ
ОТ 427 ЛЕВА
  • София- Манама-София
  • 6 дни/5 нощувки
  • от 11.03.23
  • от 1659 лв.
Кралство Бахрейн – перлата в короната на Арабския свят с директен чартър
от 1659 лв.