Принтирай Поръчай

ПРОГРАМА

 

Ден 1, 02.03.2025, София - Истанбул

Събиране на групата на летище София, Терминал 2, за полет от България за Пекин през Истанбул.

 

Ден 2, 03.03.2025, Истанбул - Пекин

Пристигане в Истанбул. След кратък престой връзка за полет до Пекин. Пристигане в Пекин, столицата на Китай. Посрещане от фирмата партньор. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време за почивка и самостоятелни занимания.

 

 

 

 

Пекин е столицата на Китайската народна република. Малко градове по света са били толкова дълго време политически и културен център на територии, големи, колкото днешен Китай. Градът е неизменна част от историята на Китай през последните осем века и почти всяка голяма сграда от този период досега в свързана с национално или историческо значение. Всъщност, както казват китайците, не може да опознаете Китай, без да разберете Пекин.

Районът на север от Пекин, преди повече от 2000 години, е бил важен военен и търговски център за североизточната граница на Китай. През 1267 г., по време на династията Юан (1206–1368), е построен нов град, североизточно от стария — наречен Даду и става административна столица на Китай. През първите пет десетилетия на последвалата династия Мин (1368–1644), Нанкин е официална столица на Китай, а старата столица (Даду) е преименувана на Бейпинг (Пей-пинг; „Северен мир“); третият император от династията Мин отново установява имперската власт в Даду като императорско седалище на династията и му дава ново име, Пекин („Северна столица“). Пекин остава столица на страната с изключение за кратък период от време (1928-49 г.), когато националистическото правителство отново прави Нанкин столица (въпреки че администрацията е преместена в Чунцин по време на Втората световна война); през това време Пекин отново става известен със старото си име Бейпинг, което в последствие е променено на Beijing – Пекин на български, както ни е познат и в днешно време.

Нощувка.

 

Ден 3, 04.03.2025, Пекин, Китай

Закуска в хотела. Днес ще започне една вълнуваща обиколка на Пекин. Първата ни спирка е площад Тянанмън, най-големия площад в света. В днешни дни мястото се е превърнало в център, в който се пресичат миналото и настоящето, древни култури и модернизъм. В самия център на площада се издига Мавзолея на Президента Мао, който гледа към Портата на Небесния мир, водеща към Забранения град. Ще се отправим към Забранения град – императорски дворец в продължение на векове, който е бил забранен за посещения от „простосмъртни“, оттам идва и неговото име. Комплексът има повече от 9000 стаи и зали, сред които се открояват 6-те най-важни – Залата на Върховната хармония (място за официалните церемонии), Двореца на Съвършената хармония (зала, специално предвидена за императорските празненства), Двореца на Небесната чистота, Тронната зала (мястото, където императорът е посрещал чуждестранните делегации и високопоставените аристократи), покоите на императриците (подобно на други култури, императорът е бил полигамен), помещенията на наложниците (освен официалните си съпруги, императорът е имал и наложници, които са обитавали тези помещения). След това ще преминем през имперските градини. Време за обяд. Следва посещение на Летния дворец, разположен в западните предградия на 15 км. от центъра на Пекин. Летният дворец (бивш Qingyiyuan), е лятна императорска резиденция по време на династията Цин (1644-1911). Територията на комплекса е огромна и обхваща площ от 3,009 кв. км, три четвърти от които са територии с водни площи. Комплексът е вдъхновен от различни райони в Китай - Западното езеро на Ханджоу и градините от южния Китай. На територията на двореца се намират Хълма на дълголетието и езерото Кунминг, които са и най-емблематичните забележителности. Това е най-добре запазената императорска градина и неслучайно е представяна като "Музей на императорските градини". Днес Забраненият град и Летният дворец са обекти от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Връщане в Пекин. Нощувка.

 

 

Ден 4, 05.03.2025, Пекин – Великата китайска стена

Закуска. Днес ще се отправим към следващата грандиозна структура от нашето пътуване – Великата китайска стена. Ще пътуваме към Джуйонггуан, където ще посетим частта на стената в този район.

Великата китайска стена е най-дългото укрепително съоръжение, построено от човек. Строежът е започнал в древен Китай, за да се спре нашествието на номадските племена от север, които са нападали и са опустошавали територията на Китай. Въпреки, че строителството на стената е започнато преди повече от 2000 г., все още това е най-големият строителен проект, предприеман някога. Всъщност, Великата стена се състои от множество стени - много от тях успоредни една на друга - изградени в продължение на около две хилядолетия в северен Китай и Южна Монголия. Най-обширната и най-добре запазена част от стената датира от династията Мин (1368–1644) и се простира на около 8850 км. от изток на запад от планината Ху близо до Дандонг, югоизточната провинция Ляонин, до прохода Джиаю, западно от Джиукуан, северозападна провинция Гансу. Тази част от стената очертава хребетите на хълмовете и планините, докато се извива през китайската територия. Около една четвърт от нейната дължина се състои единствено от естествени защитни образувания - реки и планински хребети. Почти цялата останала част (около 70% от общата дължина) е действително изградена и построена от човешка ръка, като малките незастроени участъци са отново естествено защитени дерета. Въпреки че дълги участъци от стената сега са в руини или са изчезнали напълно, тя все още е една от най-забележителните структури на Земята, която се вижда и от Космоса. През 1987 г., Великата китайска стена е обявена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Връщане в Пекин. Трансфер до гарата за влак-стрела до Сиан. Посрещане и трансфер до хотела. Нощувка.

 

Ден 5, 06.03.2025, Сиан

Закуска в хотела. Днес ще започне друга част от нашето епично пътешествие в Поднебесаната империя. Ще се отправим към района, където е разположена една от най-известните археологически забележителности в света – Теракотената армия.

През пролетта на 1974 г. местни селяни започват да копаят кладенец. Районът е изключително сух и за да могат да отглеждат селскостопански култури се нуждаят от вода. В самото начало на своите сондажи откриват фрагменти от глинени фигури, първите свидетелства за това, което ще се окаже едно от най-големите археологически открития на съвремието. Районът е в непосредствена близост до неразкопаната гробница на Цин Ши Хуанг — първият провъзгласил се император на Китай през 221 г. пр. н. е. Археолозите разкриват неописуемо съкровище -  цяла армия от теракотени войници и коне в реален размер, с уникални черти на лицата, погребани преди повече от 2000 години.

Мястото, където някога се е намирала древната столица на Цин Ши Хуанг Сянянг, се намира на половин час път от оживения Сиан – град с население от девет милиона души. Това е суха, територия, където основно са отглеждани райска ябълка и нар. Климатът е изключително суров през зимата и изпепеляващо горещ през лятото. Пейзажът е доминиран от кафяви хълмове, изпъстрени с пещери. През последните 50 години археолозите са открили около 600 ями, комплекс от подземни хранилища, на площ повече от 25 кв.км., повечето от които са труднодостъпни. Три от разкритите ями са отворени за посетители и са представени в музея-мавзолей на император Чиншихуан, построен около мястото на първите открити арефакти. Музеят е открит през 1979 г. като „Музей на воините и конете от теракота Цин“. В една от ямите ще видите дълги колони от воини, реставрирани и възстановени от счупени керамични парчета. Всеки един детайл на воините - възли или шапки, туники или бронирани жилетки, бради или лицево окосмяване - представят удивителна индивидуалност, няма една фигура, която да е еднаква с друра. Втората яма в музея представя фигурите във вида, в който са открити при разкопките - някои са изправени, други заровени до раменете в пръст, а трети лежат по гръб, до паднали и напукани глинени коне. Наред с Великата китайска стена и Забранения град в Пекин, обектът е от най-значимите паметници в Китай. През 1987 г. Теракотената армия е включена в Списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО, като това е първият китайски обект включен в този списък.

Време за обяд.

Следобед ще посетим Голямата пагода на Дивата гъска, един от символите на стария Сиан.

Намира се в южната част на града, в територията на будистки храм. Днес е свещено място за будистите и привлича милиони посетители от цял сват. През 2014 г. обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО.  След това ще се отправим към мюсюлманския квартал – най-известния район за улична храна и бързо хранене в Сиан. Предупреждение: Районът не е подходящ за вегетарианци и вегани, поради огромното разнообразие от месни ястия!

Вечерта – традиционно представление с музика и танци от династията Танг с вечеря – най-известните китайски пелмени. Нощувка в Сиан.

 

Ден 6, 07.03.2025, Сиан – Шанхай, Китай

Закуска. Рано сутринта ще напуснем хотела и ще се отправим към ж.п. гарата за да се качим на влак-стрела до Шанхай. Пристигане в Шанхай – морската порта на Китай.

Шанхай е едно от най-големите морски пристанища в света и основен индустриален и търговски център на Китай. Градът е разположен на брега на Източнокитайско море между устието на река Яндзъ на север и залива Хангжу на юг. Районът е огромен и включва самия град, предградията и околните селскостопански територии. Шанхай е най-населеният град в Китай, а общината е най-населеният градски район с население над 24 млн. жители.

Шанхай е едно от първите китайски пристанища, отворени за търговия със западните страни и дълги години доминира в китайската търговия. След победата на комунизма през 1949 г. се превръща в индустриален гигант, като стоките, които се внасят оттук задоволяват голяма част от нарастващите вътрешни нужди на Китай. Градът също претърпява значителни урбанистични промени – създават се промишлени предградия и жилищни комплекси, като в същото време се подобрява благоустройството и инфраструктурата. Днес Шанхай е флагман в модерното развитие на Китай, изкоренявайки всякакви спомени от колониална експлоатация.

Ще посетим крайбрежната алея – т.нар. Bund. Районът е символ на Шанхай от епохата на концесион. В началото е бил място на трескава търговия, бързи печалби и безвъзвратно изгубени богатства. Първоначално покрай района са минавали шлеповете с ориз. Постепенно се трансформира в своеобразно „сити“, където са разположени седалищата на най-мощните банки и търговски къщи в Шанхай. По-голямата част от сградите са в стил арт деко и неокласицизъм и представят поразителен контраст с традиционната китайска архитектура.

Ще се отправим и към известния търговски район Нанджин. Старият център на Шанхай е съхранил своето колониално очарование, където безбройни улици и улички се преплитат като лабиринт. Ще имаме кратко време да се потопим в изобилието на магазини и търговски центрове.Настаняване в хотела. Нощувка.

 

Ден 7, 08.03.2025, Шанхай, Китай

Закуска в хотела. На този ден честитим празника на всички нежни създания – жените, като ежедневието изпъстрено с приятни моменти!

Днес ще посетим Храма на нефритения Буда. Историята на храма е малко трагична. Разположен е в западната част на Шанхай. През 1882 г. е построен първият храм, където се съхраняват две нефритени статуи на Буда. Статуите са донесени от Бирма от будисткия монах Хюйген. По време на революцията,  която сваля династията Цин, храмът е разрушен, но статуите са спасени и през 1928 г. е построен нов храм на същото място.

Двете скъпоценни нефритени статуи на Буда са не само редки религиозни реликви, но и произведения на изкуството. Както Седящият Буда, така и Легналият Буда са изсечени от цял блок бял нефрит. Искрящият и кристален полускъпоценен камък придава на Буда красотата на просветлението и ги прави да изглеждат като живи същества. Китайците вярвали, че тъй като предметите и бижутата от нефрит издържат толкова дълго, те са свързани с безсмъртието и това е камък за вечен живот.  Статуята на седящия Буда е висока 190 сантиметра и е инкрустирана с ахат и изумруд, представяйки Буда в момента на неговата медитация и просветление. Статуята на легналия Буда е дълга 96 сантиметра, като възпроизвежда позата на т.нар. „щастлива почивка“. Спокойното лице на статуята пресъздава омиротворяването на Буда, когато напуска този свят. В храма има и друга статуя на Легнал Буда, който е дълга четири метра и е донесена от Сингапур през 1989 г.

След това ще се отправим към Градината Ю, известна още като градина Ююан. Това е най-известната класическа китайска градина в Шанхай, както и най-красивата градина в в Югоизточен Китай“. Освен изящния ландшафт, Градината Ю е един от най-значимите културни обекти в страната, а в района се намира и един от четирите национални културни пазара. Традиционните архитектура и стил са неописуеми и могат да бъдат преживени само, ако се посети този невероятен обект. След това ще се разходим из пазара около градината.

За любителите на шопинга ще посетим и Xintiandi Fashion Zone – един от най-големите шопинг молове в Шанхай. Връщане в хотела. Нощувка.

 

Ден 8, 09.03.2025, Шанхай - отплаване

Закуска в хотела. Освобождаване на стаите. Днес ще се отправим към водното селище Джудзядзяо. Разположен на ок. 50 км. от центъра на града, градчето е известно като „Шанхайската Венеция“. Разположено е на площ от 47 кв. км. има история от повече от 1700 г. Градчето е истински шедьовър на фона на пейзажа от заобикалящи езера и планини.

В днешно време Джудзядзяо е най-добре запазеният сред четирите древни града в Шанхай, наречен също и „Перлен поток“. Градчето е изпълнено с живописни стари мостове над спокойни реки, засенчени от върбови дървета; къщи с дворове, където се пренасяте в един чисто нов свят, далеч от забързаното ежедневие на големия мегаполис. Мястото с изпълнено с духовност и спокойствие, които ще почувствате от първо лице.

Трансфер до круизното пристанище, откъдето в 16:30 местно време ще отплаваме. Начало на нашия незабравим круиз.

 

Ден 9, 10.03.2025

Ден в открито море. Отпуснете се на палубите на кораба и се потопете в атмосферата на приятно и пълноценно изживяване. Spectrum of the seas предлага много и разнообразни активности, при което няма да скучаете в открито море.

 

Ден 10, 11.03.2025, Киото, Япония

Пристигане в Киото. Престой в Киото от 14:00 часа на 11.03.2025 до 04:00 на до 12.03.2025

Добре дошли в Япония!

Разположена в Тихия океан, Япония е архипелаг от острови, който се състои от 47 префектури. Разделен е на 4 основни острова Хоншу, Хокайдо на север, Шикоку на запад и Кюшу на юг. Остров Окинава се намира на южната част на архипелага. Япония е общоприетото название на държавата. Местните наричат своята страна Нихон или Нипон. И двете наименования означават „откъдето идва слънцето“, ето защо Япония е известна като „Страната на изгряващото слънце“. Всъщност асоциирането на страната с изгрева на слънцето води своето начало от 7 в., когато императора (по това време императрица) изпраща официално писмо до китайския император, което гласи: „Синът на Небесата, от Страната на изгряващото слънце, изпраща това писмо до Сина на Небесата от Земята, където Слънцето залязва, и му пожелава благополучие“.

Столицата на Япония Токио се намира на главния остров Хоншу, в региона Канто.Всяка префектура е известна със своята уникална култура, начин на живот, регионални ястия и местни фестивали.

Киото е бил столица на Япония и резиденция на императора от 794 г. до 1868 г. Градът е един от десетте най-големи града в страната с население над 1,5 милиона жители. В града се комбинират успешно, в пълен синхрон  древната култура и съвременните течения на модернизма. През вековете Киото е бил унищожаван от много войни и пожари, но въпреки тези многобройни предизвикателства е оцелял и до днес, за да запази изключителната си историческа стойност. По време на Втората Световна Война, поради своето историческо значение, градът е пощаден и е изключен от списъка с възможни мишени за атомен удар и потенциална цел за унищожение. В днешно време, посетителите могат да се насладят на многобройни храмове, светилища и други безценни исторически артефакти, които са оцелели до наши дни.

Ще имаме възможност и за допълнителни екскурзии от портфолиото на круизната компания – очаквайте ги скоро! Популярна екскурзия е Традициите и културата на Киото с посещение на великолепния Кинкакуджи (Златен павилион), световноизвестният и най-фотографиран храм и градина в Киото;  замъка Ниджо , една от най-големите исторически сгради в света, вписан като обект на световното наследство на ЮНЕСКО; храмът Санджусангендо, известен със своите 1001 статуи от 12-ти век на будисткото божество Канон, богинята на милосърдието – всичко това обогатява познанията ни за Стара Япония.

 

Ден 11, 12.03.2025, Кобе, Япония

Отплаване за Кобе в 04:00. Рано сутринта в 07:00 пристигане в Кобе.

Кобе е главен град на префектура Хиого и един от десетте най-големи градове в Япония. Разположен между морето и планинската верига Роко, Кобе се счита за един от най-красивите и живописни градове градове в Япония. Градът е важен пристанищен център в продължение на много векове. Пристанището на Кобе е сред първите в Япония, което се отваря за външна търговия през 19 век заедно с пристанищата на Йокохама, Нагасаки, Хакодате и Ниигата.

През 1995 г. Кобе беше засегнат от голямо и разрушително земетресение. Жертви станаха над 5000 души и бяха разрушени десетки хиляди сгради. Днес градът е напълно възстановен и почти не се срещат следи от това ужасно събитие. За да се запази паметта за идните поколения е построен Музея на земетресението, който привлича хиляди туристи на година.

Но разбира се Кобе е световноизвестен с висококачественото си говеждо месо Wagyu. Говеждото от Кобе е едно от най-скъпите в света и ценен японски деликатес, вероятно най-известния регионален специалитет в Япония. Породата Кобе е една от няколкото породи Wagyu (японски говеда), които се отглеждат в цялата страна. Произведеното тук месо е може би най-известният вид извън Япония, въпреки че има много други местни породи, като Matsusaka и Yonezawa, които са също толкова популярни в страната.

Говеждото месо от Кобе обикновено се сервира като стекове, шабу шабу (тънки резени месо, бързо сварени в бульон) или сукияки (слайсове месо, задушени в горещ съд). Един от най-популярните начини да се насладите на говеждото от Кобе е в ресторант за тепаняки, където готвачът приготвя месото пред вас на желязна плоча. Цените варират в зависимост от заведението, но за този деликатес може да платите няколко хиляди йени за сто грама.

Друг известен местен специалитет е сакето. Районът Нада на Кобе е най-големият производител на саке, което се слави и с високото си качество. Предпоставки за това са висококачествения ориз, подходяща вода, благоприятни климатични условия, както близостта до пристанището Кобе и Осака, откъдето транспортирането и търговията са значително облекчени.

На територията на Нада има множество пивоварни за саке, като самият квартал е дълъг ок. 3 км. от изток на запад. Някои от производителите имат фирмени магазини и дегустационни зали, а също се поддържат и музеи на сакето.

Към забележителностите в Кобе се числи и Соракуен - традиционна японска градина в центъра на града. Завършена в началото на 20-ти век, градината е била част от резиденцията на Кодера Кенкичи, бивш кмет на Кобе. Отворена е за посетители едва през 1941 г. Градината показва елементи от японски градини заедно с няколко уникални сгради, които са свидетелство за космополитния дух на Кобе. Ще имаме възможност и за допълнителни екскурзии от портфолиото на круизната компания – очаквайте ги скоро!

Отплаване от Кобе в 15:00

 

Ден 12, 13.03.2025 Токио /Йокохама/, Япония

Пристигане в Йокохама. Престой от 07:00 часа на 08.03. до 16:00 часа на 09.03.2025.

Някога сънливо рибарско селище, Йокохама сега е едно от най-големите пристанища на Япония и врата към столицата Токио. Древните традиции и исторически места се смесват с модерната култура, създавайки град, който не прилича на никой друг. Йокохама започва да става широко известно в собствената си страна и света, когато пристанището му отваря врати за първи път през 1859 г. Оттогава градът заема своята бизнес функция като модерен търговски център, осъществяващ износ на японска коприна и чай. Голямото земетресение в Канто на 1 септември 1923 г. напълно опустошава Йокохама. Първоначалното му състояние обаче е почти възстановено около 1929 г. с усилията на гражданите. След 1931 г. Йокохама започна да се превръща в химически и промишлен град, в резултат на рекултивацията на бреговата линия, която в крайна сметка беше развита в индустриалната зона Кейхин. Бомбардировка удари Йокохама на 29 май 1945 г., точно преди края на Втората световна война, изгаряйки 42% от града. Поради реквизирането на 90% от пристанищните съоръжения и 27% от града от съюзническите сили след войната, реконструкцията и приспособяването на Йокохама изостава значително в сравнение с други градове. Когато години след войната Япония навлиза в епохата на висок икономически растеж, Йокохама започва да напредва в развитието си и да се радва на бърз растеж на населението.

Токио е столицата на Япония и най-населеният метрополис в света с население повече от 37 млн. жители. Преди 1868 г. Токио е бил известен с името Едо. В началото възниква като малко рибарско селище, като в последствие е укрепен. Едо се превръща в политически център на Япония през 1603 г., когато шогунът Токугава Йеясу установява своето феодално правителство там. Няколко десетилетия по-късно Едо се превърнал в един от най-големите градове в света. С реставрацията на Мейджи („Просветено правило“) от 1868 г. императорът и столицата се преместват от Киото в Едо, който е преименуван на Токио („Източна столица“). Това е периодът, когато императорът си възвръща властта от шогуната Токугава и приема името Мейджи. Осъществяват се важни политически и обществени промени, които водят до установяването на конституционна монархия през втората половина на 19 в. Големи части от Токио са унищожени при Голямото земетресение в Канто от 1923 г. и въздушните нападения от 1945 г. Ще имаме възможност и за допълнителни екскурзии от портфолиото на круизната компания – очаквайте ги скоро! Ще бъдат предложени за посещение най-емблематичните места в Токио и Йокохама - светилището Мейджи, построено през 1920 г., за прослава на император Мейджи – първият император на съвременна Япония,  Имперския дворец Плаза – дом на японското императорско семейство, разположен в парковата зона на замъка Едо, храма Асакуса Сенсоджи – един от най-колоритните будистки храмове в Япония.Може да се отдадете на шопинг по улица Накамисе или да посетите храма Котокуин в Камакура, за да видите Великия Буда Дайбуцу. Или пък през Моста на дъгата да се отбиете в Одайба, квартал, разположен на изкуствен остров в Токийския залив,в който се намират много интересни места за забавление, включително търговски центрове, ресторанти, музеи и развлекателни съоръжения. Изборът е голям.

 

Ден 13, 14.03.2025

Ден в открито море. Отпуснете се на палубите на кораба и се потопете в атмосферата на приятно и пълноценно изживяване. Spectrum of the seas предлага много и разнообразни активности, при което няма да скучаете в открито море.

 

Ден 14, 15.03.2025

Ден в открито море. Отпуснете се на палубите на кораба и се потопете в атмосферата на приятно и пълноценно изживяване. Spectrum of the seas предлага много и разнообразни активности, при което няма да скучаете в открито море.

 

Ден 15, 16.03.2025, Шанхай – Хонконг

Сутринта пристигане на круизното пристанище в Шанхай, където завършва нашият незабравим круиз. Но ни предстоят още незабравими моменти, пътешествието ни продължава!

Напускане на кораба и посрещане от фирмата парньор. Трансфер до летището за полет Шанхай – Хонконг. Пристигане в Хонконг, посрещане на летището и трансфер до хотела.

Хонконг е специален административен регион на Китай, разположен на изток от устието на Перлената река (Zhu Jiang) на южното китайско крайбрежие. Състои се от остров Хонконг, първоначално отстъпен от Китай на Великобритания през 1842 г., южната част на полуостров Коулун и остров Стоункътърс (Нгонг Шуен) (сега част от континенталната част на Китай), отстъпен през 1860 г. на британците. Заедно с 230 големи и малки офшорни острова – тези територии са взети под наем от Китай за 99 години от 1898 до 1997 г. Съвместната китайско-британска декларация, подписана на 19 декември 1984 г., проправи пътя за връщането на територията към Китай, което се случва  на 1 юли 1997 г.

Районът на Хонконг е значително разширен през годините и продължава да расте. Голям част от земята е извоювана от морето. Остров Хонконг и прилежащите му острови имат площ само около 81 кв. км., а градският район Коулун, който включва полуостров Коулун и остров Стоункътърс са с площ около 47 кв. км.Кварталът Виктория, разположен върху голите скали на северозападното крайбрежие на остров Хонконг, е мястото, където британците акостират за първи път през 1841 г. Оттогава районът е своеобразен административен, търговски и финансов център на Китай. Нощувка в Хонконг.

 

Ден 16, 17.03.2025, Хонконг – Макао - Хонконг

Закуска в хотела. Свободно време за самостоятелни занимания в Хонконг или

По желание и срещу допълнително заплащане възможност за екскурзия до другия специален административен регион на Китай – Макао. Макао се намира в югозападната част на устието на Перлената река (в началото на което е пристанището на Гуанджоу) и е точно срещу Хонконг. Разстоянието между Макао и Хонконг е ок. 60 км. Днес полуостровът е свързан с континенталната част с множество мостове. Състои се от малък тесен полуостров и включва островите Тайпа и Колоане. Към тях е присъединена обширна територия, която по подобие на Хонконг е отвоювана от морето. Днес е известна като Котай. Самият град Макао заема почти целия полуостров и е разположен на хълм. Името Макао произлиза от китайското Ama-gao, или „залива на Ама“, на името на богинята Ама - покровителката на моряците. Бивша португалска колония, днес Макао е столицата на хазарта в Азия. Неговият контрастен пейзаж – старинни сгради и модерни инженерни творения, създават неподражаем чар в града.

В продължение на няколкостотин години районът на Макао е колония на Португалската империя (за разлика от Хонконг, който е взет под наем). Подобно на Хонконг, след като е върнат на Китай през 1999 г., градът получава статут на специален административен регион с отделни икономически и управленски структури от централната власт в Пекин, което му позволи да се превърне в една от най-горещите дестинация за хазартен туризъм в света.

По време на нашето посещение в Макао ще имате възможност да видите Largo do Senado. Това е т.нар. "Площад на Сената" (от португалски) и е историческия център на града, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Тук се намират колониални сгради като Главната поща на Макао, Светия дом на милосърдието и др. Районът напомня на Лисабон и днес е еталон за поругалското наследство в Макао. След това, изкачвайки се по Rua de São Paulo ще стигнем до руините на католичекия комплекс Св. Павел, построен през 17-ти век. Днес е запазена само фасадата, но това е една от най-емблематичните забележителности на Макао. Недалеч от Св. Павел се намира Fortaleza do Monte – крепост от 17-ти век, построена за да защити града от нашествия. Днес на територията на комплекса се намира Музеят на Макао, а от върха се открива невероятна панорамна гледка към целия район. Да не забравяме и едни от най-привлекателните места за туристите – казината. Ще минем покрай световноизвестните казина The Venetian и Galaxy Macau Hotel & Casino. След това ще имаме вкусен обяд. Следобед – прибиране към Хонконг. Нощувка.

 

Ден 17, 18.03.2025, Хонконг – отпътуване

Закуска в хотела. Днес е последният ден от нашето пътешествие в най-магнетичните страни на Далечния изток – Китай и Япония. След като освободим хотела ще направим сити тур на Хонконг. Обиколката ни ще започне с връх Виктория – най-високата точка на Хонконг, откъдето се разкрива невероятна панорама над целия район. Известен просто като Върхът, това е една от задължителните спирки в Хонконг. Мястото е популярно както през деня, така и през нощта предлагайки спиращи дъха гледки към ограденото с небостъргачи пристанище Виктория, полуостров Коулун и скалистите хълмисти върхове. Любителите на Instagram често посещават мястото по здрач, за да заснемат зашеметяващия осветен силует на града или да снимат богатата флора и фауна на района и историческите сгради от върха. Релаксиращата разходка по алеята Peak Circle Walk също е едно от популярните занимания за местните жители.След това ще се отправим към рибарското селище Абърдийн. Стари снимки на „плаващите села“ в пристанището на Абърдийн, разположено между южното крайбрежие на остров Хонконг и отдалеченото островче Ap Lei Chau, показват хиляди рибарски семейства, живеещи на традиционни китайски плаващи къщи в началото на 20-ти век и превърнали се в един от символите на града. Ще направим и кратка обиколка с лодка – традиционната сампан. От тази различна гледна точка ще можете да се запознаете с важни исторически моменти по време на развитието на района в оживения мегаполис. Ще имате възможност да видите местните забележителности по крайбрежието, докато се наслаждавате на невероятните гледки към морската шир.

Късно следобед трансфер до летището за полет до София през Истанбул.

 

Ден 18, 19.03.2025, Истанбул - София

Рано сутринта пристигане в Истанбул. След кратък престой връзка за полета до София. Добре дошли у дома!

 

ЦЕНИ по ранни записвания до 31.07.2024:

 

Вид каюта

Тип

Цена

 


Вътрешна каюта

2V

6830 лв.   6580 лв.

 
Каюта с прозорец

2N

7340 лв.   7090 лв.

Каюта с балкон

4D

7530 лв.   7280 лв.

 

Цените са на човек, настанен в двойна каюта. За 3-ти и 4-ти възрастен и цени за деца – на запитване.

Цена за единично настаняване – на запитване.

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

 • Самолетен билет с чекиран багаж 25 кг и ръчен багаж 7 кг;
 • 2 нощувки със закуски в Пекин /Китай/;
 • 2 нощувки със закуска в Сиан /Китай/;
 • 2 нощувки със закуски в Шанхай /Китай/
 • 7 нощувки на борда на круизния кораб Spectrum of the seas в избрания тип каюта;
 • Изхранване на борда на кораба на база пълен пансион -закуска, обяд и вечеря.
 • Дневна и вечерна анимация на борда, ползване на външен басейн и фитнес;
 • Пристанищни такси;
 • 2 нощувки със закуски в Хонконг /Китай/
 • Туристическа обиколка на Пекин с посещение на Забранения град;
 • Посещение на Великата китайска стена;
 • Туристическа обиколка на Сиан и Музея на Теракотената армия;
 • Туристическа обиколка на Шанхай;
 • Посещение на „Шанхайската Венеция“- водното селище Джудзядзяо;
 • Туристическа обиколка на Хонконг;
 • 1 вечеря в местен ресторант в Пекин – патица по пекински;
 • 1 обяд в местен ресторант в Пекин;
 • 1 вечеря с китайски пелмени и традиционно представление от династията Танг в Сиан;
 • Всички трансфери по програмата;
 • Медицинска застраховка с Асистанс с лимит 10 000 евро;
 • Водач от България по време на цялото пътуване при минимум 17 участника.

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

 • Допълнителни брегови екскурзии по избор – заявяват се и се заплащат предварително с доплащането на пакета, провеждат се с водача от България при минимум 12 записани туристи или се заплащат на място в кораба без водач от България;
 • Специализираните пакети и пакети Напитки – за повече информация и цени на пакетите, моля да се свържете с нас;
 • Такса обслужване на борда: $ 18 на човек на ден за всички типове каюти
 • Някои алкохолни напитки, напитки от минибара; специализирани кафета, които не се сервират в ресторантите по време на хранене;
 • Допълнителна такса за поръчки за рум сървис
 • Доплащане на медицинска застраховка за лица над 65 год. – 40 лева, за лица над 75 тод. – на запитване;
 • Допълнителни услуги на кораба, които са обявени с доплащане: СПА и козметични процедури, ползване на СПА съоръжения; боулинг;  казино; определени фитнес класове; определени бордови семинари; химическо чистене и пране; покупки в магазините на борда; специални торти и сладкиши; фотографски услуги; обаждания от кораб до брегови телефон, електронна поща, интернет, факсове; други лични разходи.
 • Двукратна виза за Китай – 200 лв. (подлежи на препотвърждение)
 • Такса обработка на документи за виза – 50 лв.
 • Екскурзия до Макао – 338 лв.
 • Изкачване на Shanghai Tower – 45 USD
 • Такса обслужване за местните гидове и водачи – 50 евро на човек.
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ – препоръчителна, може да се направи в агенцията;
 • Всички разходи, които не са упоменати с раздел Цената включва;
 • Горивни такси, в случай, че такива бъдат начислени от круизната или авиокомпанията компания.

ТИПОВЕ КАЮТИ:

 

ВЪТРЕШНА КАЮТА 2V

 

Най-бюджетната опция за уютно и комфортно настаняване. Перфектна за дълги почивки след изпълнен с приключения ден.

Размер: 17-20 кв.метра

Обзавеждане :Едно легло Royal King (може да се превърне в две двойни легла).Един двоен разтегателен диван в кабините с до 4 гости с една баня.

Какво е включено: Ежедневно почистване, Изключителна колекция спално бельо

Климатичен контрол в кабината, Обширен гардероб и място за съхранение,HD-телевизор,

Сейф в стаята за ценности, Сешоар, Луксозни тоалетни принадлежности: шампоан, балсам и гел за тяло.

 

КАЮТА С ПРОЗОРЕЦ 2N

 

С изглед към океана, кръгъл прзорец нип люк. Чудесен избор за семейства с малки деца.

Размер:17-20 кв. метра

Обзавеждане :Едно легло Royal King (може да се превърне в две двойни легла).Кът за сядане с един двоен разтегателен диван в кабините с до 4 гости с една баня.

Какво е включено: Ежедневно почистване, Изключителна колекция спално бельо

Климатичен контрол в кабината, Обширен гардероб и място за съхранение,HD-телевизор,

Сейф в стаята за ценности, Сешоар, Луксозни тоалетни принадлежности: шампоан, балсам и гел за тяло

 

КАЮТА С БАЛКОН 4D

 

Стандартна каюта с балкон и гледка към океана.Самостоятелен балкон със столове.

Размер: 17-19 кв. метра

Размер Балкон: 5-6 кв.метра

Обзавеждане : Едно легло Royal King (може да се превърне в две двойни легла),Кът за сядане с единичен или двоен разтегателен диван в кабините с до 3 или 4 гости с една баня.

Какво е включено: Ежедневно почистване, Изключителна колекция спално бельо

Климатичен контрол в кабината, Обширен гардероб и място за съхранение,HD-телевизор,

Сейф в стаята за ценности, Сешоар, Луксозни тоалетни принадлежности: шампоан, балсам и гел за тяло

 

ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ

TK1030 02MAR SOFIST 2140 0015 +1

TK88 03MAR  ISTPEK 0210 1615

TK71 18MAR HKGIST 2320 0620 +1

TK1027 19MAR ISTSOF 0850 0910

 

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА

Пекин, Китай - Guantong Jianhui Hotel 4* или подеобен

Сиан, Китай - Grand Dynasty Cultral Hotel  4* или подеобен

Шанхай, Китай - Metropark Jinjiang Hotel 4* или подеобен

Хонконг, Китай - City Suites Nanxi / Hu House / Riverview 4* или подеобен

Круизен кораб – Spectrum of the seast

 

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:

 • Депозит 1: 2000 лева при резервация
 • Депозит 2: доплащане до 50 % на пакета до 10.11.2024;
 • Доплащане до пълна сума до 15.12.2024 с предоставени пълни данни на пътуващите;

 

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

 • По този круиз е задължително да се пътува с валиден международен паспорт минимум 6 месеца от датата на планирано връщане. Пътуващите са отговорни за това да гарантират, че те отговарят на всички изисквания за паспорт и виза, за всяка съответна страна, която ще се посети по време на круиза и за пътуванията от и до съответното пристанището за качване или слизане. По време на повечето круизи, персоналът на кораба ще трябва да задържи Вашите паспорти. Затова Вие ще трябва да носите с Вас постоянно втори документ със снимка или фотокопие на паспорта. На пътуващите не се възстановяват никакви суми ако им бъде отказано влизане в чужда територия или качването на борда е отказано поради липса на документи.
 • За този круиз е необходима двукратна виза за Китай. Ще Ви съдействаме за кандидатстването и получаването на виза от Китайското посолство в София.
 • За деца под 18 години – пътуващи с 1 родител или без родители - нотариално заверена декларация /оргинал и 1 копие/, че са съгласни детето да пътува в чужбина и задължително паспорт. Деца, чийто родители имат различни фамилии е задължително да носят копие от акта за раждане на детето.

 

УСЛОВИЯ ЗА АНУЛАЦИЯ:

 • До 10.11.2024 – 2000 лв. такса за анулация;
 • От 11.11 до 15.12.2024 - такса за анулация в размер на 50% от пакетната цена;
 • След 16.12.2024 - такса за анулация в размер на 100% от пакетната цена;

 

ДРУГИ УСЛОВИЯ:

 • Минимален брой туристи: 17 пълноплащащи с водач от България.
 • Срок за уведомление на несъбран минимален брой: 60 дни преди датата на отпътуване

 

Допълнителни брегови екскурзии:

 • Очаквайте скоро предложенията на круизната компания.

 

КОРАБ НА КРУИЗА:

Spectrum of the seas е 26-тият кораб на втората по големина круизна компания в света Royal Caribbean Cruise Lines. Компанията си е спечелила слава и се е наложила като предпочитана за семейни круизни пътувания и специално отношение към децата. Всеки един нов кораб налагат стандартите в круизната индустрия, което превръща RCCL във флагман на последните круизни тенденции.

Брой пътници: 4246

Брой каюти: 2137

Брой екипаж: 1551

Дължина: 348 метра

Брой палуби: 16

Скорост: 24 възела (44 км/ч)

Година на реновация: 2020

Предлага 1018 каюти, от които 385 вътрешни, 233 с прозорец, 382 с балкон и 18 апартамента

 

Това е първият кораб от класа Quantum Ultra. Пуснат е на вода пез март 2019 г. Клас Quantum Ultra, както и името му загатва, е следващото поколение на класа Quantum, в което са събрани всичките му преимущества и има надграждане – по-луксозен кораб, по-разнообразна и качествена храна на борда, повече атракции и забавления, в сравнение с корабите от другите класове на компанията.

Въпреки, че не e най-големият круизен кораб в света, той е не по-малко внушителен със своите 348 метра дължина. Но това е достатъчно да бъде най-големият круизен кораб, който оперира в азиатския регион. Капацитет пътници е 4246 при двойно настаняване в 2137 каюти, като при тройно и четворно настаняване нараства над 4500 пасажера. Екипажът е от 1551 човека. Корабът е построен в Германия за сумата от 750 милиона евро.

Spectrum разполага с 16 палуби, което е еквивалентно на 25 етажна сграда.

 

Каютите

Сравнен с корабите от предишния клас Quantum, каютите на Spectrum са по-обширни и луксозни, корабът разполага с повече семейни каюти и по-голямо разнообразие от различни типове настаняване. Това е и първият кораб на Роял, при който има специална, обособена част, предназначена само за гостите на Golden и Silver Suites.

Тези пасажери разполагат и с частен асансьор, специален ресторант и лаундж бар. Ексклузивните удобства включват още достъп до “The Balcony” (частна зона на 16 палуба) и “The Boutique” (VIP зона за пазаруване на палуба 15, на която се предоставя и информация и има възможност да се резервират специални частни шопинг обиколки на брега.Повечето от наличните над 2000 каюти са с балкон.

Новият вид каюти, уникални за круизните кораби в световен мащаб са Ultimate Family Suite - най-големият и просторен фамилен апартамент на два етажа и иновативни приспособления (побира до 11 души). Разполага с вътрешна пързалка, стена за катерене и 3D кино, което се превръща и в караоке сцена. Цели 152 кв.м. е големината на апартамента без да броим балкона, който е с допълнителни 57 кв.м. Обикновените каюти са с площ около 15-19 кв.м.

Другите видове каюти, които си заслужават да се споменат са:

Loft Suites – апартаменти на два етажа с френски прозорци, които предоставят ненадминати панорамни гледки. Удобно настаняване за четиричленно семейство, с кът за хранене и личен иконом на разположение.

Royal Loft Suites – този тип апартаменти е подходящ за по-големи семейства - разполага с четири двойни легла, зона за хранене, личен иконом, балкон с джакузи и две бани.

Connected Family Staterooms – перфектното място за цялото семейство, в което всеки разполага със свое лично пространство.  

Golden Suites – нов по рода си апартамент - едно от най- луксозните видове настаняване на кораб с достъп до голямо разнообразие от ексклузивни удобства.

 

Подробен план на дековете и обзавеждането на кораба може да намерите в сайта на RCCL: https://www.royalcaribbean.com/cruise-ships/spectrum-of-the-seas

 

Ресторанти и хранене борда

Гостите на Spectrum of the Seas имат на свое разположение голямо разнообразие от възможни места за хранене. Резервации за всички специални ресторанти може да бъдат направени онлайн преди пътуването или на място. Въпреки че не са задължителни, ви препоръчваме да направите вашите резервации предварително, за да сте сигурни, че ще можете да се храните където и когато желаете. Храната в основните ресторанти е в изобилие и е изключително разнообразна.

Основен ресторант с капацитет (1844 места) е разположен на 3 нива и сервира азиатска и интернационална кухня в допълнение с a la carte меню. Менютата се сменят всеки ден от круизното пътуване.

Windjammer Marketplace е бюфетен ресторант, който предлага ранна закуска, закуска, обяд и вечеря. Ресторантът е приблизително с 20% по-голям в сравнение с еквивалента си на корабите от Quantum клас. За ползването му не се заплаща допълнително. Сред предлаганите ястия са нудъли, пица на парче, тепаняки и китайско.

Sichuan Red (палуба 4) - опитайте широка гама от автентични азиатски подправки и вкусове, докато се наслаждавате на безкрайни морски гледки в Sichuan Red -  новият ресторант, създаден специално за Spectrum of the Seas. Храната в ресторанта е вдъхновена от провинция Съчуан, затова очаквайте традиционни за този регион азиатски подправки (разбирайте люти), ястия със свинско и телешко месо.

Silver Dining ресторант, който е само за гости, които са настанени в апартаменти. Не се заплаща допълнително  в него.

Golden Dining and Lounge - ресторант и лаундж за гости на апартаментите.

Teppanyaki - японски специализиран ресторант. Потопете се в ароматите на автентични азиатски вкусове, приготвени по традиционния японски Teppanyaki стил на масата пред вас.

Wonderland’s Dadong (палуба 5) е китайски ресторант в партньорство със знаменития шеф готвач Донг Джънсян, по-известен като Да Донг или просто Шеф Донг.

Chops Grille е специализиран стекхаус/морски ресторант.

Chef’s Table - предназначено само за 14 гости на ресторанта, мястото предлага гурме вечеря

Jamie’s Italian Restaurant в партньорство с известния шеф Джейми Оливър

Izumi Japanese Cuisine

The Cafe @ Two70° (casual dining marketplace)

"Leaf and Bean" е сладкарница, която предлага традиционни китайски напитки, закуски, кафета, прясно изпечени сладки и десерти

Solarium Bistro - предлага здравословно меню

Noodle Bar - подобно на Тепаняки ресторанта, нудълите се приготвят на масата пред вас. Част е от Grand Windjammer Marketplace.

Splashaway Cafe - разположено е на 14-та палуба, точно до детския басейн, Spashaway Cafe е перфектното място, което да посетите с джапанки и да презаредите между приключенията. Заведението е предназначено за най-малките пасажери на борда.

Hot Pot - традиционен азиатски метод за приготвяне на храната, която се сервира на масата и се готви директно на нея. В тенджера с гореща вода, гостите на заведението, самостоятелно слагат зеленчуци, подправки и късове месо и готвят колкото желаят.

 

БАРОВЕ И ЗАВЕДЕНИЯ

На борда на Spectrum of the Seas възможностите за вечерни забавления и нощен живот са много и за всеки вкус:

Bionic bar - Опитайте напитка приготвена от робот! В бар Bionic гостите си поръчват напитката, която искат на таблет и след това наблюдават как роботизирани ръце ги приготвят за тях. За съжаление няма да може да разговаряте с тези сръчни бармани. Е, бихте могли, но разговорът ще е доста едностранчив. И притеснителен за останалите клиенти в бара:D

Diamond Club Lounge and Bar

Concierge Club and Lounge (suite- and past guests only); Golden Room/Card Room

Schooner Bar - уютен пиано бар с морска тематика

Sky Bar - външен бар, който се намира до басейните, на който може да наблюдавате какво се случва около басейна, докато се наслаждавате на морски бриз и изобилие от слънце.

Vintages Wine Bar - това заведение е отличен избор за вечерна напитка. В допълнение към възможността да поръчвате чаши или бутилки с вино, Vintages е регулярен домакин на винени дегустации, на които пасажерите могат да опитат серия от вина преди да си изберат любимо. Vintages предлага голямо разнообразие от вина и когато сте в настроение за чаша червено или бяло вино е най-подходящото място за вас.

Cafe Promenade (24-hour; serves snacks and drinks, as well as Starbucks specialty coffee)

 

УСЛУГИ НА БОРДА

На борда на Spectrum of the Seas  ще намерите страхотни заведения, развлекателни и спортни съоръжения и програми, които ще направят всеки един от дните на кораба вълнуващ.

В 1300-местния Royal Theater се провежда прочутият спектакъл  "Mamma Mia!", който включва някои от най-великите хитове на легендарните ABBA. Резултатът е изключително шоу, едно забележително събитие, което кара всички да танцуват и пеят с изпълнителите.

 Skypad – бънджи трамплин, където гостите ще бъдат с VR очила, за да се пренесат в друго време и на друга планета. Като да пътуваш светлинни години напред в бъдещето. Това неземно усещане е за всички гости, без ограничение във възрастта. Препоръчваме да не го пробвате на пълен стомах.

North Star – Стъклена капсула, която издига гостите на над 92 метра над океана и предоставя на смелчаците несравними панорамни гледки.

Защо е уникално? Някои круизни кораби имат по-големи открити зони, особено тези, построени за райони като Аляска, които се съсредоточават върху дивата природа. Въпреки това, няма други кораби, освен тези от клас Quantum и Quantum Ultra, които имат прозрачна капсула, която е прикрепена към кораба и достига височина от близо 100 м. над морското равнище, докато плава по океана.

Защо трябва да го направите? Това ви дава не само отличната възможност за правене на снимки на хоризонта и морето, но ви дава и прекрасни условия, за да видите и голяма част от кораба от високо.

RipCord by iFly – Симулатор на скачане с парашут, който предоставя възможност на гостите да усетят тръпката и адреналина от летенето, без дори да напускат кораба.

Тези забавления се заплащат допълнително!

Стена за катерене – 60 метра над морското равнище.

Flowrider – симулатор за каране на сърф. Има възможност за уроци за начинаещи.

Защо е уникално? Естествената среда за сърфиране са именно моретата и океаните, но перфектните изкуствени вълни на FlowRiders в комбинация със страхотна гледка към хоризонта не е за изпускане! Ако искате да опитате сърфирането без огромни и разбиващи се вълни и каменисти плажове, това определено е по-безопасна алтернатива в контролирана среда. Освен това, ако сте начинаещи, член на екипажа ще ви помогне да поддържате баланса си, докато не сте готови да се понесете по вълните сами.

Casino Royale; Casino VIP – казино в стил Вегас, където можеш да играеш Рулетка, Texas Hold èm, Blackjack и много други.

Music Hall - място за забавление на живо, разположено на две палуби. Това е най-доброто място на кораба за гостите, които искат да се насладят на ексклузивен достъп до изпълнения на живо, диджеи, тематични нощни партита, билярд и други, в изтънчена обстановка.

Two70° Lounge - 3-етажен салон за релаксация със спираща дъха 270° гледка към океана. Панорамните прозорци разполагат с технологията Vistarama, която ги превръща в проекционна повърхност с ширина над 30 метра и височина над 6 метра, на която биват показвани зрелищни дигитални шоу представления. Шест подвижни роботизирани екрана, високи над 2 метра и контролирани от мощни, но и силно подвижни роботизирани ръце създават различни уникални сцени, извисявайки се и извивайки се самостоятелно или в синхрон. Two70° включва и изживявания с добавена реалност (AR), които пренасят пасажерите в нови светове от приключения.

Нововъведение за корабите на Royal Caribbean е караоке барът Star Moment, разположен на 4 Палуба. На това място семейства и приятели могат да се почувствам като музикални звезди и да изпълнят любима своя песен на микрофона. Включването на караоке бар на борда на Spectrum of the Seas е напълно логичен ход, тъй като Япония е родината на караокето, което е и много популярно в Азия като цяло.

Royal Esplanade - район между бутиковите магазини и ресторанти на палуби 4 и 5; част от него е “The Via” с wine bar the Vintages, Port Mechants и Jamie’s

Outdoor Movie Screen

Vitality at Sea Spa and Fitness Center

Solarium lounge (includes Solarium Cafe, pool bar and adults only pool area); Solarium Bar

Video Games Arcade; The Living Room and Night Club teen areas; Royal Babies and Tots Nursery; Adventure Ocean kids lounge area; Workshop (family venue); H2O Zone family and kids area; Kung Fu Panda

SeaPlex - най-големият спортен комплекс в морето. Разполага с баскетболно игрище, блъскащи се колички, възможност да карате кънки на лед или ролкови кънки, симулатор за каране на сърф, писта за тичане, стена за катеренe

Блъскащи колички - Блъскащите колички напомнят на всички ни за нашето детство, когато простата задача да блъснеш количката си в колкото се може повече други колички е  целта на това забавление. Чувството да се блъскате в друг, без това да ви навлича неприятности, е безценно. Защо трябва да го направите? Кой не обича блъскащите се колички? Възрастните се чувстват като деца отново, а децата ще обикнат на момента идеята, че единствената цел е да се блъскаш в количките с другите хора.

 

ЗА КРУИЗНАТА КОМПАНИЯ

Royal Caribbean International (RCI) e американска круизна компания, втората по големина в света и компанията с най-много кораби, плаващи под една търговска марка, а именно 25 круизни кораба, сред които четирите най-големи в света - Symphony of the seas, Harmony of the seas, Oasis of the Seas и Allure of the Seas.

Въпреки че идеята на основателите на компанията е била да плават само или поне предимно в района на Карибско море, откъдето идва и името й, Royal Caribbean отдавна е излязла от границите на топлите Кариби и покрива със своите кораби почти целия свят. Разбира се, фокусът си остава върху "домашните" маршрути, но от няколко години, все по нарастващият европейски пазар за круизни пътувания доведе дотам, че през 2019 г. 12 от 25-та кораба на RCI ще изпълняват маршрути в Средиземно море и Северна Европа.

Но големият брой кораби не е това, което прави Royal Caribbean известни и обичани в цял свят. Компанията е водеща в круизите почти от самото си създаване преди повече от 30 години и до ден днешен. Корабите на RCI поставят нови стандарти в круизите всяка година, като непрекъснато разширяват и обогатяват гамата от предлагани услуги, места и начини за спорт и развлечения на корабите си и на брега. Това е единствената круизна компания, която притежава два собствени острова - Лабадий и Коко кей на Бахамските острови. Тези острови са превърнати в рай за туристите, предлагащ както изумителни плажове с бял пясък и кристална вода, така и неизброими възможности за спортни и дори екстремни преживявания.

Самите кораби на Royal Caribbean са обявявани неведнъж за най-забавното място за ваканция в света. Политиката на компанията е да поощрява активната почивка, като осигурява за първи път в историята развлечения като стени за скално катерене, ледена пързалка на борда на кораба, изкуствени вълни за каране на сърф, специализирани дейности за деца "Adventure Ocean" от различните възрастови групи. През деня на борда на кораба се провеждат различни видове игри и спортни състезания, които са направени така, че в тях с радост участват и деца, и родители.

Заради разнообразието и възможностите за забавления за всички възрасти, Royal Caribbean е идеалният избор за круиз за семейства с деца. Често срещано е три поколения да пътуват заедно, което е страхотен начин и за почивка, и за прекарване на хубава ваканция с близките и роднините. Именно заради многото семейства с деца, круизите на RCI са с една от най-ниската средна възраст на пътниците в целия бранш.

 

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

Билет за круиз - Круизният билет е електронен. Ще го получите от наш офис или Вашия агент по имейл до няколко дни преди началото на круиза и след като сте заплатили цялата сума за вашия круиз. Един електронен билет се отнася за всички пасажери настанени в една и съща каюта. Билетът за круиз представлява договор за превоз на пътници и техния багаж и регламентира вашите взаимоотношения с круизната компания при възникване на различни обстоятелства по време на осъществяване на круиза.

Международен паспорт - При пътуване на круиз трябва да разполагате с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца след датата на приключване на круиза. НЕ е възможно пасажери с българска националност да бъдат настанени на борда на круизния кораб с лична карта или с шофьорска книжка, дори целият маршрут на круиза да е в рамките на ЕС. Въпреки това препоръчваме да носите втори документ за идентификация – лична карта или шофьорска книжка.

Предварителна онлайн регистрация - Круизният билет се предоставя на пасажерите, едва след попълване на задължителната регистрация. Тя трябва да бъде попълнена най-късно до 4 дни преди началото на круиза. В случай, че нямате такава регистрация е възможно забавяне на процеса на настаняването ви на борда на кораба или дори отказ за настаняване. Повече информация относно попълването на регистрационната форма може да получите от нашите офиси.

Медицинска застраховка при пътуване в чужбина - в цената на круиза не е включена медицинска застраховка, поради което всеки пасажер следва на свой риск и за своя сметка да сключи застраховка „медицински разходи в чужбина с асистанс и репатриране” с избран от него застраховател. Препоръчва се също да си осигурите застраховка, покриваща загуба и повреда на багаж, застраховка „злополука” и др. застрахователни продукти, покриващи различни рискове по време на пътуване извън България.

Визи и изисквания на имиграционните власти в посещаваните държави - имиграционните изисквания на различните държави варират и могат да се променят по всяко време, поради което препоръчваме да се обърнете за допълнителна информация към вашия туристически агент или към посолствата на държавите, включени в маршрута на вашия круиз.

 

НА БОРДА НА КОРАБА

Багаж - Няма конкретни ограничения относно количеството багаж, което ще носите с вас на борда на кораба по време на круиза. Основното ограничение в броя чанти и теглото им обичайно се задава от изискванията на авиокомпанията, която ще използвате за транспортиране до / от началното / крайното пристанище на вашия круиз. Все пак препоръчва се багажът да не надвишава 2 пътни чанти с максимално тегло до 23 кг. всяка от тях. Документи, лекарства и ценности трябва да носите винаги само в ръчния си багаж.

Бременност - Жени, навлезли в 24-тата седмица от бременността си не се приемат на борда на кораба.

Деца - Пътуване само с единия родител - когато дете под 18 години пътува само с единия си родител, тогава придружаващия родител трябва да представи предварително попълнена и нотариално заверена форма по образец на круизната компания, с която декларира че носи пълна отговорност за поведението и действията на детето по време на круиза. Чрез този документ отсъстващият родител също декларира, че предоставя права на круизната компания за медицинско лечение на детето в случай на възникване на внезапно заболяване или злополука. Липсата на този документ може да възпрепятства настаняването ви на борда на круизния кораб. В допълнение на т.нар. “parent consent form”, придружаващият родител трябва да разполага и с нотариално заверен документ, издаден на български и на английски, чрез който отсъстващият родител дава съгласието си детето да напуска България.

Когато круизът включва на пристанища в Канада, горните изисквания се прилагат за всички деца под 21 години. Изключения от правилата за настаняване на борда на кораба на лица под 21 години се правят само, когато пасажерите са брачна двойка, която представи акт за граждански брак, преведен на английски и нотариално заверен.

Някои услуги не може да се предоставят на деца и някои зони на кораба са недостъпни за деца в определени часове или през цялото време.

Бебета - На борда на кораба не се допускат бебета под 6 месечна възраст;

Домашни любимци - Поради мерките за безопасност не се допускат домашни любимци на борда на корабите на Royal Caribbean. Качването на животни е разрешено само в случай, че те са сертифицирани водачи на инвалиди. Круизната компания трябва да бъде уведомена за такива обстоятелства поне 60 дни преди началото на круиза.

Здравословни и физически проблеми - Винаги, когато е възможно круизните компании се опитват да настанят на борда на кораба хора със специални нужди. На повечето круизни кораби има каюти, пригодени за хора с физически увреждания. Съществуват обаче различни условия, за приемане на пътници със здравословни и физически проблеми. Повече информация за тези условия може да получите от нашите офиси.

Процедури на круизния терминал - началният час, в който започва чекирането за качване на борда на кораба в началното пристанище е упоменат във вашия круизен билет. Препоръ


Поръчай